Petr Hartman: Randák Nagyovou nepomluvil

29. duben 2014

Role se postupně začínají obracet. Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák byl definitivně zproštěn obvinění, že zveřejněním platu tehdy ještě Jany Nagyové spáchal trestný čin. Naopak Jana Nagyová, dnes Nečasová, se z pozice poškozené pomalu přesouvá na lavici obžalovaných.

Alespoň olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan v médiích prohlásil, že v řádu týdnů by měla být hotova její obžaloba v souvislosti se zneužitím vojenského zpravodajství. Policie zároveň prověřuje, jakým způsobem dnes už Jana Nečasová přišla k luxusním šperkům a dalším věcem a jak to souvisí s jejím tehdejším postavením, kdy byla vrchní ředitelkou kabinetu premiéra Petra Nečase.

Vyšetřovatelé totiž zmapovali její kontakty s lidmi typu Ivo Rittiga a zkoumají, zda nejrůznější velmi drahé pozornosti nemohly být protislužbou za kontakty na tehdejšího předsedu vlády či za různé důležité informace, včetně těch pocházejících z prostředí tajných služeb.

Řada věcí, například ty, že vztah mezi tehdy Janou Nagyovou a Petrem Nečasem není pouze přátelský, se objevovala v médiích ještě před tím, než byla publikována čísla z výplatní pásky Nagyové, která dokazovala její neobvykle vysoké odměny.

Čtěte také

Jak v kontextu doby, kdy byla Nagyová považovaná za pravou ruku premiéra, tak zasazeno do současnosti, je prakticky nemožné hodnověrně dokázat, že právě zveřejněním její výplatní pásky byla poškozena její pověst. Výroky soudu to opakovaně potvrdily.

Jak dokazuje policejní vyšetřování, o negativní obraz své osoby v médiích se Nagyová starala některými kontroverzními kroky a kontakty především sama. Stačí připomenout, že aféra kolem zneužití vojenského zpravodajství spojená s její osobou způsobila rezignaci premiéra Petra Nečase, a tím i pád jeho kabinetu.

V této souvislosti lze hovořit o tom, že Nagyová byla považována za velmi mocnou ženu, byť formálně tomu její postavení úplně neodpovídalo. Jak jinak si vysvětlit, že se jí báli odporovat i velitelé tajné služby, byť jeden z nich měl za sebou zkušenosti v boji s Talibánem.

Jana Nagyová vypovídala 15. července u Obvodního soudu pro Prahu 1 v kauze zveřejnění jejích odměn na úřadu vlády.

Není proto divu, že v době jejího panování bylo prakticky nemožné získat informace o tom, jak jsou placeni zaměstnanci Úřadu vlády. K obratu došlo až po jejím odchodu a nástupu Rusnokova kabinetu. Publikované údaje potvrdily, že Nagyová pobírala vysoké odměny.

Zůstal-li by Nečas předsedou vlády a Nagyová vrchní ředitelkou jeho sekretariátu, mohl by si nyní Randák vyslechnout úplně jiný rozsudek. Ani ne tak kvůli zpochybňování nezávislosti justice, ale kvůli tomu, že by se nepodařilo prokázat skutečnou výši odměn.

Nelze rovněž vyloučit, že by její vztah s Petrem Nečasem byl i nadále vydáván za čistě pracovní. Bez odhalení zneužití vojenského zpravodajství by její pověst byla lepší než v současné době a mohla by se hájit tím, že byla nepravdivými údaji poškozena.

Realita je však jiná, a proto si Randák s Nagyovou, chcete-li Nečasovou, velmi pravděpodobně vymění před soudem své role.

autor: Petr Hartman
Spustit audio