Petr Hartman: Protikorupční agentura a financování politických stran

4. duben 2013

Chcete-li se přesvědčit o tom, jakým způsobem hospodaří vámi vybraná politická strana, musíte se vydat do Prahy a navštívit Poslaneckou sněmovnu. Tam si můžete prostudovat výroční finanční zprávu za uplynulý rok. Z ní například zjistíte, zda se strana dostala při hospodaření do ztráty, nebo kdo se zařadil mezi její sponzory.

Pokud vám při prohlížení běží hlavou pochybnosti o tom, zda máte před očima realitu, nebo hezky napsanou pohádku, jen těžko se můžete dobrat k tomu, jaká varianta je správně. Musíte věřit tomu, že uváděná data důkladně prozkoumal kontrolní výbor Poslanecké sněmovny. Problém je v tom, že jeho složení určují sami politici. Takže o jeho nezávislosti lze pochybovat. Činí to například protikorupční agentura při Radě Evropy. České republice vyčítá, že dosud nevytvořila skutečně nezávislý orgán pro kontrolu financí politických stran, byť to už před dvěma lety slíbila.

Přitom se v médiích pravidelně objevují rozpory mezi daty například na financování předvolebních kampaní oficiálně vykázanými a na základě odborných analýz odhadovanými. Není divu, že přetrvává podezření, že politické strany mohou být financovány pomocí neoficiálních, nebo chcete-li černých peněz. A jak ukázala kampaň před první přímou volbou prezidenta republiky, podezření z manipulací s financováním se nemusí týkat pouze politických stran. U některých uchazečů o Hrad se objevily pochybnosti o tom, zda všechny výdaje skutečně prošly přes účet, který byl k tomuto účelu speciálně a ze zákona povinně zřízen.

Například Transparency International upozorňuje na možnost, že až polovinu financí politických stran mohou představovat nelegální příjmy. Proto je podle této organizace stranické hospodaření málo průhledné a nedostatečně kontrolované, což představuje živnou půdu pro korupci a pro privatizaci politiky. Není proto divu, že politici se jen zřídka odhodlají k činům, které by financování politických stran zlepšily.

Na začátek by stačilo, kdyby hospodaření jednotlivých politických subjektů prošlo standardním a nezávislým auditem. Zároveň je důležité, aby bylo do stranických pokladen lépe vidět, nejenom na základě dokumentu uloženého v Poslanecké sněmovně. V neposlední řadě je potřeba umožnit důkladnou prověrku dárců a zabránit tomu, aby nešlo tak jednoduše vykazovat nereálná čísla týkající se financování předvolebních kampaní.

Organizace typu Transparency International účinná opatření navrhují, protikorupční agentura při Radě Evropy pasivitu politiků v této oblasti kritizuje. Většině z nich však současný stav vyhovuje. Proto politici o jeho zásadní změnu moc nestojí, byť tvrdí pravý opak a Radě Evropy léta slibují nápravu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio