Petr Hartman: Prohrát se dá s každým aneb Babišův výhled do prezidentských voleb

15. říjen 2022

Co mají společného Petr Pavel, Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Josef Středula a Marek Hilšer? Odpověď na tuto otázku není příliš složitá. Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o dění v Česku, hned zareaguje slovy, že se chtějí ucházet o post prezidenta republiky. Není to ale spojení jediné.

Další odpověď nabízí pohled do nejnovějších výsledků průzkumů veřejného mínění, které publikovala agentura Median. Podle nich by všichni jmenovaní porazili v druhém kole prezidentských voleb Andreje Babiše. Ti, kdo by na Hradě příští rok neradi viděli šéfa hnutí ANO, by tedy měli celkem na výběr. Nemuseli by taktizovat a v prvním kole podporovat někoho jenom proto, že mu průzkumy přisuzují největší šanci zdolat bývalého premiéra. Mohli by tak více volit srdcem než rozumem. K dopředu avizovanému duelu mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem by nakonec nemuselo dojít.

Čtěte také

Pochopitelně zmiňovaný průzkum odráží momentální rozložení voličských nálad. Do ledna můžeme být svědky jejich výrazných posunů. Zároveň není jisté, jestli se předseda hnutí ANO prezidentského klání skutečně zúčastní. Hodlá o tom přemýšlet ještě několik dnů. Předpověď prohry v druhém kole prakticky s každým trochu relevantním protikandidátem ho prý motivuje k úvahám, že by se prezidentských voleb přece jenom zúčastnil.

Pokud by se do boje o Hrad skutečně pustil, počítal by s reálnou šancí na vítězství. Tým, který ho obklopuje, by mu určitě připravil kvalitní strategii. Babišova kampaň by byla výrazná a vedená všemi možnými, často i velmi nevybíravými, způsoby. Názornou ukázkou může být dění kolem senátních voleb v Jihlavě a v jejím okolí. Do kampaně proti Miloši Vystrčilovi investoval Andrej Babiš mnoho energie, přesto neuspěl. I když formálně proti předsedovi Senátu kandidovala Jana Nagyová, byl tento duel vnímán jako střet Babiš vs. Vystrčil.

Babišova mobilizace

Prezidentské volby se budou odehrávat po celé republice. Andrej Babiš by se v nich ucházel o přízeň daleko širšího okruhu voličů. Není pochyb o tom, že by svojí účastí a kampaní přitáhl k volbám pozornost značné části veřejnosti.

Čtěte také

Nedávná zkušenost z Jihlavy ale naznačuje, že by jeho mobilizace mohla fungovat jinak, než by si šéf hnutí ANO přál. K volebním urnám by se mohli ve velkém vydat lidé odhodlaní svým hlasem zabránit úspěchu Andreje Babiše. V případě Jihlavy jsme sice byli svědky výrazně vyšší účasti v druhém kole senátních voleb, než bývá obvyklé. Výsledkem ale byla drtivá prohra Jany Nagyové.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Nejnovější výsledky průzkumu agentury Median dokazují, že pravděpodobně by se situace opakovala i v druhém kole prezidentských voleb. Zkrátka by se ho zúčastnilo daleko více Babišových odpůrců než příznivců, bez ohledu na jméno jeho soupeře.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio