Petr Hartman: Proč musela být oslabena koruna?

15. listopad 2013

Česká republika je podle mínění vedení České národní banky málo konkurenceschopná. Proto se rozhodlo pomocí intervencí na měnových trzích oslabit korunu vůči euru. I takovéto zdůvodnění zaznělo v souvislosti se snahou udržet řadu měsíců kurz kolem 27 korun za jedno euro.

Představa bankéřů spočívá v tom, že dražší euro podpoří vývoz. Exportéři by teoreticky mohli inkasovat za zboží a služby po přepočtu z eura více korun. Přesto to nemusí znamenat vyšší zisk. Záleží na tom, jaký podíl jejich nákladů se počítá v eurech. Například za dovážené suroviny, polotovary a podobně. Je tudíž otázkou, zda euro za 27 korun skutečně zvýší konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky. O vytváření nových pracovních míst ani nemluvě. Ostatně sami vývozci optimismus centrální banky příliš nesdílejí.

Rovněž tuzemští spotřebitelé se masově nevrhnou do obchodů a v duchu hesla „levněji už bylo“ nezačnou hromadně vykupovat zboží z dovozu. Navíc existují i jiné vlivy, které by mohly výrazné zdražování přibrzdit. To, že většina lidí méně utrácí, nesouvisí s kurzem koruny, ale s jejich příjmy a také s obavami o ztrátu zaměstnání, pokud k ní už nedošlo. Zároveň i bez výzvy centrálních bankéřů by se přece jenom peněženky lidí měly více otevřít. Nejlepších tržeb dosahují obchodníci v předvánočním období.

Podobně sporné jsou argumenty, že oslabením koruny bylo potřeba reagovat na hrozící deflaci. Zjednodušeně řečeno na meziroční pokles cenové hladiny. K němu však dochází zcela výjimečně. Nebezpečí, že by se deflace vyvinula v tzv. deflační spirálu, je ještě méně pravděpodobné. To by pokles cen musel vést k nižším ziskům, což by se projevilo ve snižování nákladů. Což by se neobešlo bez růstu nezaměstnanosti, nebo alespoň výrazného snížení mezd. Logickým důsledkem by byl další pokles poptávky, další snižování cen a tím i zisků a tak dále, stále dokola. Podle názoru většiny odborníků, takovýto černý scénář nehrozí.

Poměrně překvapivé rozhodnutí České národní banky tak může být považováno spíše za demonstraci toho, že takovýto případný vývoj nehodlá připustit a že mu dokáže preventivně čelit. Ostatně centrální bankéři už řadu měsíců podobný zásah avizovali. Nyní od slov přešli ke konkrétnímu činu. Otázkou zůstává, jak dlouho jim toto odhodlání vydrží a jakým způsobem na to zareagují spekulanti? Ti by se mohli pokusit vydělat sázkou na to, že se centrální bance nepodaří dlouhodobě udržet oslabenou korunu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.