Petr Hartman: Po Marvanové skončil na spravedlnosti i Štern

17. červen 2014

Veřejné hádky přinášejí vládě zbytečně negativní publicitu. Tato slova nevyslovil Andrej Babiš, který rád kritizuje zavedené politiky a snaží se od nich distancovat řečmi o manažerském přístupu a tvrdé práci.

Zmiňovanou větu pronesl premiér Bohuslav Sobotka, když hodnotil současné dění kolem ministerstva spravedlnosti spravovaného právě hnutím ANO.

Spory mezi ministryní Helenou Válkovou a jejími podřízenými by neměly vycházet z konfrontace mezi odborníky a politiky. Jak Hana Marvanová, tak i Pavel Štern patří spíše do první kategorie, a měli by být tudíž stejně naladěni jako ministryně, která do vedení resortu zamířila de facto nepoznamenána jakoukoli politickou zkušeností.

Jak dokazuje praxe, není tomu tak. Naopak vzniká dojem, že Helena Válková se poměrně rychle vžila do role politika, a kvůli tomu se dostává do konfliktu s odborníky, kteří nemusí domýšlet nejrůznější politické souvislosti a podléhat vlivu zájmových skupin.

Čtěte také

Výsledkem toho je mizivá vzájemná komunikace a ztráta důvěry. Ve vztahu Válkové s Marvanovou to vyústilo v odchod druhé jmenované z ministerstva.

Spolupráce ministryně s náměstkem Šternem dospěla do stádia, kdy člověk odpovědný za vězeňství nebyl přítomen všem důležitým jednáním, která se bezprostředně dotýkají této oblasti.

Poslanecká sněmovna, Helena Válková (vlevo) a Andrej Babiš (vpravo)

Šlo například o výměnu ředitele vězeňské služby, nebo o výběrové řízení na elektronické náramky pro domácí vězně. Výsledkem bylo podání trestního oznámení Pavlem Šternem kvůli tomuto tendru. Jeho krok byl zdůvodněn nestandardními pokyny ministryně.

Lze si to vyložit jako závažné podezření náměstka vůči své nadřízené, že se může podílet na manipulaci se zakázkami. Jejich spor se tím dostal do roviny, ve které nemohla fungovat jejich spolupráce.

Čtěte také

Není proto překvapením, že byl Štern nakonec odvolán. Má-li zůstat Válková ve vedení resortu, neexistovala prakticky jiná varianta.

Na předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi bude hodně záležet, zda se mu podaří hodnověrně vysvětlit, proč Helenu Válkovou podržel ve vedení resortu. Jinak mohou voliči propadnout deziluzi, že sliby o boji proti korupci, proti plýtvání státními prostředky a za spravování země skutečnými odborníky nebyly myšleny vážně.

Případně, že Babišovo hnutí ANO po vstupu do vlády velmi rychle pochopilo, že nebude-li respektovat zákulisní vazby a pravidla, nevydrží ve vysoké politice déle než jedno funkční období.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.