Petr Hartman: Po Kalouskovi nebyl zvolen ani Gazdík

4. prosinec 2013

Poslanecká sněmovna může fungovat i bez čtvrtého místopředsedy. Zvládla by to po celé funkční období. Počet místopředsedů není žádným zákonem či předpisem stanoven a záleží pouze na většinové vůli poslanců.

Ta se momentálně projevuje tím, že zákonodárci nechtějí do vedení dolní parlamentní komory zvolit ani představitele ODS, ani TOP 09 ani Okamurova Úsvitu přímé demokracie. Jak se ukázalo na neúspěšné kandidatuře Petra Gazdíka, nejde v tomto případě o konkrétní jména. V první volbě se o zisk místopředsednického křesla pokoušel Miroslav Kalousek a jeho výsledek nebyl ve srovnání s Petrem Gazdíkem výrazně odlišný.

Vzhledem k tajnému hlasování lze pouze spekulovat o tom, kdo představitele TOP 09 navzdory uzavřeným dohodám nevolil. Důvody k negativnímu hlasování mohly mít prakticky všechny poslanecké kluby. Část sociálních demokratů mohla tímto způsobem ukázat Bohuslavu Sobotkovi a jeho lidem, že nemají situaci zcela pod kontrolou. Babišovo ANO zase mohlo reagovat na některé negativní výroky Miroslava Kalouska vůči tomuto novému politickému subjektu jak v předvolební kampani, tak i po volbách.

Úsvit přímé demokracie měl svého kandidáta a zároveň zdůrazňoval angažmá TOP 09 v mimořádně nepopulární Nečasově vládě. Rovněž komunisté by měli mít problémy s volbou Gazdíka z tohoto důvodu. KDU-ČSL by si zase mohla vyřizovat účty za dobu, kdy Miroslav Kalousek odvedl část lidovců do TOP 09. U občanských demokratů by mohla hrát roli určitá rivalita vůči sokovi z pravé části politického spektra.

Pochopitelně to jsou pouze možné motivace některých poslanců, proč nedodrželi dohodu uzavřenou na úrovni předsedů klubů a Petra Gazdíka místopředsedou sněmovny nezvolili. Kdo to byl konkrétně a proč se tak rozhodl, to kvůli tajné volbě vypátrat nelze. Zároveň je v dolní parlamentní komoře zformována dostatečně silná většina, která by si měla poradit i s případnými obstrukcemi, pokud by k nim představitelé TOP 09 sáhli.

Může se to týkat procedury přijímání státního rozpočtu na příští rok. Jeho schválení by se mohlo zpozdit spíše v řádu dnů, maximálně pár týdnů, což by pro fungování země nebyl vážný problém. V neposlední řadě lze jen těžko očekávat, že by si pomocí obstrukcí mohla TOP 09 vynutit zvolení Petra Gazdíka do funkce místopředsedy dolní parlamentní komory.

K tomu by potřebovala lepší volební výsledek a širší koaliční potenciál v nově složené sněmovně, kde sedí většina zákonodárců také zásluhou toho, že se negativně vymezovala vůči Nečasově a Kalouskově vládě.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.