Petr Hartman: Pancová zatím zůstává ve vazbě

3. září 2013

Kateřina Pancová se neocitla na svobodě, i když by se to na základě poněkud zavádějících titulků na internetových webech mohlo na první pohled zdát. Realita je odlišná. Soud sice rozhodl o jejím propuštění z vazby, ale státní zástupce podal proti tomu stížnost. V praxi to znamená, že další průběh soudního líčení bude Pancová sledovat z cely, minimálně do doby než o zmiňované stížnosti rozhodne Vrchní soud v Praze.

Jedna z hlavních aktérek kauzy týkající se korupce a manipulace s veřejnými zakázkami může doufat v to, že se během pár dnů skutečně ocitne na svobodě. Byť by to měl velmi pravděpodobně být pobyt dočasný. Předkládané důkazy se zdají být relativně silné a Pancová by neměla uniknout trestu odnětí svobody. Obžaloba se z velké části opírá o odposlechy a nahrávky, které dokumentují trestnou činnost. Zároveň se policii podařilo získat mezi obviněnými spolupracovnici. Ta pomohla vyšetřovatelům objasnit systém manipulování se zakázkami, roli jednotlivých aktérů v něm a rovněž způsob korumpování. V případě Davida Ratha má obžaloba ještě jeden poměrně silný trumf. Tím je chycení přímo při činu.

Bývalý středočeský hejtman nemůže spolu s Petrem Kottem na rozdíl od Pancové živit naději, že vazbu opustí. Rath opakovaně se žádostí neuspěl a Kott si zamítnutí žádosti mohl vyslechnout v průběhu úterního líčení. Optimismus Pancové, že vazební věznici skutečně opustí, by mohla mírnit dosavadní zkušenost Davida Ratha. Ten v březnu se svojí žádostí rovněž v první instanci uspěl. Navzdory tomu, že soudce připustil argument státního zástupce, že by se mohl pokusit o útěk. Toto nebezpečí mělo být podle soudce minimalizováno kaucí. Ta byla vyměřena ve výši dvou milionů korun a byla složena. Státní zástupce se proti verdiktu odvolal a o dalším osudu bývalého sociálně demokratického politika rozhodl krajský soud. Ten se ztotožnil se státním zástupcem a cestu na svobodu Rathovi uzavřel. Další jeho žádosti o propuštění rovněž skončily odmítnutím.

Všichni tři jmenování mají v tuto chvíli jedinou jistotu, že ve vazbě nemohou setrvat věčně. Podle závažnosti spáchaného trestného činu se maximální lhůta pohybuje mezi jedním až čtyřmi lety. Není-li do té doby soudem definitivně rozhodnuto o vině či nevině obžalovaného, musí být ihned propuštěn na svobodu.

V případě Pancové, Kotta i Ratha jsou momentálně jediným důvodem obavy, aby nezmizeli v zahraničí. Přitom až do pravomocného soudního rozsudku a do případné výzvy k nástupu do vězení, by k útěku neměli být motivováni. S určitými omezeními by se mohli pohybovat na svobodě. Z tohoto úhlu pohledu se tak jeví více než roční vazba pro trio obžalovaných neúměrně dlouhá. Což naopak nelze tvrdit o dosavadním vyšetřování i průběhu soudního líčení. Vše probíhá hladce, nedochází ke zbytečným průtahům a Pancová, Kott i Rath by se v dohledné době měli dočkat verdiktu o jejich případné vině a výši trestů.

To, zda k vyhlášení rozsudku zamíří z vazební cely, nebo budou v tu chvíli na svobodě, mají v rukou nezávislé soudy.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.