Petr Hartman: Ohrožuje řecká krize pouze českou turistickou sezónu?

29. červen 2015

K plavkám a krému na opalování si přibalte dostatek hotovosti a bez obav vyrazte do Řecka za sluncem. Zhruba v tomto duchu lze vnímat debatu kolem řecké finanční krize v České republice.

Na začátku letních prázdnin je hrozící řecký bankrot pomalu více probírán v souvislosti s turistickým ruchem než s českou ekonomikou.

Není se čemu divit. Veřejnost je totiž opakovaně ujišťována, že Česku kvůli řeckým problémům se splácením dluhu žádné bezprostřední potíže nehrozí.

V tuzemských bankách neleží v sejfech štosy řeckých státních dluhopisů, lidé proto nemají důvod propadat panice a bát se, že se jejich finanční ústav dostane do problémů. Potvrzují to i slova představitelů České národní banky, kterým neexistuje důvod nevěřit.

Do této atmosféry zapadá i nedávné vyjádření ministra financí Andreje Babiše, podle kterého by Řecko mělo zbankrotovat co nejdříve, aby se pročistil vzduch.

Čtěte také

Kdyby k tomu skutečně došlo, byť Řecko bez mezinárodní finanční pomoci už není schopno splácet své závazky řadu měsíců, a lze tudíž polemizovat o tom, zda už není v bankrotu, nemuselo by zůstat pouze u svěžího povětří. Pročistit by se mohla i eurozóna, případně celá Evropská unie.

Je to sice scénář málo pravděpodobný, ale zároveň takový, který by se nakonec negativně dotknul České republiky. Byla by to podobná situace té, která nastala v době vypuknutí světové finanční krize.

Čeští turisté odlétají do Řecka

Tehdy byly rovněž české bankovní ústavy ve velmi dobré kondici. Proto politici ujišťovali veřejnost, že nemusí mít z negativních dopadů krize obavy.

Realita byla poněkud jiná. Ekonomické problémy v zemích typu Německa se v Česku promítly do zastavení ekonomického růstu, do vyššího počtu nezaměstnaných a do existenčních potíží některých firem.

Proto premiér Bohuslav Sobotka zastává méně radikální postoj k řešení řecké krize než ministr financí Andrej Babiš. Propojený svět prakticky znemožňuje, aby se problém jedné země nedotkl více či méně i těch ostatních.

Otázkou, zůstává, zda by oficiálně vyhlášený řecký bankrot poznamenal fungování Evropské unie, a tím i České republiky více nebo méně.

Kdyby na ni existovala jednoznačná odpověď, že méně, nemuseli bychom v těchto dnech sledovat partii pokeru, ve kterém její aktéři testují pevnost svých nervů a doufají, že mají v rukou lepší karty.

autor: Petr Hartman
Spustit audio