Petr Hartman: Odvolat dva ministry je pro Sobotku snazší než změnit program ČSSD

11. listopad 2016

Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci oznámil odvolání dvou ministrů: Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka.


„Voliči dali jasně najevo, že musíme změnit program sociální demokracie,“ zaznělo v projevu Bohuslava Sobotky a jak dále řekl: „Rozhodl jsem se tedy učinit dvě personální změny,“ čímž oznámil v pátek 11. listopadu odvolání ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka náhradou za ekonoma Miroslava Ludvíka, který působil 16 let ve FN Motol. Druhým odvolaným je Jiří Dienstbier, kterého nahradí poslanec Jan Chvojka. „Neodcházejí proto, že by měli problémy, neodcházejí proto, že by měli skandály. Chci jim poděkovat za tu práci, kterou ve vládě tři roky ve prospěch ČR odváděli, ale chci prostě, aby ten kurz sociální demokracie byl zřetelnější, aby byl vládní tým kompaktní a abychom byli schopni jednoznačně profilovat sociálně-demokratická témata.“

Komentátor Petr Hartman: „Úplné překvapení to není, ale možná je překvapení to, jak to bylo zdůvodněno. Když si přehrajeme zpětně slova premiéra, tak mluví o tom, že se dvěma odvolanými ministry nebyly problémy, neměli skandály, a přesto končí. Takže nevím, v čem ta vláda tedy bude kvalitnější?“ ptá se komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman. Podle něj byla změna cílená dovnitř sociální demokracie a vidí například souvislost v tzv. lex Babiš, o který se zasadil právě Jan Chvojka, což by mohlo ve výsledku vést k oslabení pozice Andreje Babiše.

Petr Hartman

„Prezident bude potěšen, že konečně bude moct asistovat u odvolání Dienstbiera z vlády, protože ten mu leží v žaludku už dlouhou dobu.“ Podle Hartmana je Sobotkova pozice v současnosti ve vedení ČSSD pevná. „Pokud někdo bude chtít konkurovat Sobotkovi, tak si počká až výsledek voleb a očekávaný neúspěch,“ říká Hartman.

autoři: Petr Hartman , bar
Spustit audio