Petr Hartman: Novotný nadále hejtmanem i poslancem

24. duben 2014

Sociální demokraté nejsou schopni vynutit dodržování usnesení ústředního výkonného výboru. Tímto způsobem se dá vnímat rozhodnutí Josefa Novotného, že nadále zůstane ve funkci hejtmana i poslance.

Přitom ČSSD slíbila voličům, že kumulaci funkcí svým členům tolerovat nebude. Nyní to patrně učiní. Novotného nemůže zbavit poslaneckého mandátu. Mohla by zařídit jeho odvolání z pozice hejtmana. V koalici s komunisty by k tomuto kroku měla mít na papíře dostatečnou sílu. V reálném životě už tomu tak být nemusí. Krajští politici by museli dostat pokyn k odvolání Novotného z centra a museli by ho respektovat. Na to se však vedení strany nemůže úplně spolehnout. Regionální politici si udržují určitou autonomii a mohli by Novotného podpořit. Autorita předsedy ČSSD by tak mohla utržit další újmu.

Přitom nejsilnější koaliční strana by měla řešit podstatnější problémy týkající se například fungování ekonomiky, zdravotnictví, reformy sociálního systému a podobně. Přesto část energie utápí ve snaze splnit předvolební sliby typu revize církevních restitucí nebo odmítání souběhu některých funkcí. Bude-li dobře fungovat Karlovarský kraj a vládní koalice, nebude většinu voličů trápit to, že je Josef Novotný zároveň hejtmanem i poslancem. Patrně by to sociální demokraté neřešili a spoléhali na to, že lidé na existenci už zmiňovaného usnesení zapomněli.

Motivace k trvání na jeho dodržení by mohla vycházet ze sporu mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem. Brojení proti kumulaci funkcí mohla být zbraní k tomu, jak Haška vypudit ze sněmovny. Vedení sociální demokracie se to nakonec podařilo, což zdaleka neznamená, že tím vyřešilo problém s názorovými odpůrci. Ti svoji základnu přesouvají do regionů. Z nich mohou týmu kolem Bohuslava Sobotky řádně znepříjemňovat život. Hašek proto zvolil raději dobrovolnou rezignaci na mandát, než otevřenou konfrontaci. Po ní sáhnul Josef Novotný.

Zleva hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Z jeho rozhodnutí mimo jiné vyplývá, že nespojuje svoji politickou budoucnost se současným vedením ČSSD. Svým postojem zároveň může přispět k oslabení jeho autority. Ponechá-li nerespektování usnesení ústředního výkonného výboru bez patřičné odezvy, může si v regionech obtížně vynucovat dodržování jiných a zásadnějších dohod či pravidel týkajících se například sestavování kandidátek a kampaně před podzimními komunálními volbami.

Podobné problémy si vedení sociálních demokratů mohlo ušetřit buďto tím, že by nedávalo před sněmovními volbami sliby o nežádoucím souběhu funkcí, nebo by se v boji o poslanecká křesla obešlo na kandidátkách bez populárních hejtmanů. Tím, že je na ně umístilo a sociální demokraté s jejich vydatnou pomocí volby vyhráli, se ČSSD nezachovala vůči svým příznivcům férově. Vždyť bez ohledu na usnesení svými preferenčními hlasy dali jasně najevo, že ve sněmovně chtějí lidi typu Haška, Zimoly či Novotného.

autor: Petr Hartman
Spustit audio