Petr Hartman: Mynářova bezpečnostní prověrka a summit NATO

29. srpen 2014

Prezident republiky Miloš Zeman veřejně prohlásil, že pokud Vratislav Mynář nebude mít bezpečnostní prověrku, nemůže působit ve funkci kancléře. Mynář je v čele kanceláře prezidenta republiky už téměř rok a půl. O prověrku sice před několika měsíci zažádal, do dnešního dne není známo, jak dopadla.

Neobvyklá časová prodleva nahrává spekulacím o tom, že Mynářovo prověřování neprobíhá úplně hladce a že kvůli některým podnikatelským kontaktům by mohlo být vydání prověrky ohroženo. Podobné úvahy může definitivně ukončit pouze verdikt Národního bezpečnostního úřadu.

Byl-li by negativní, znamenalo by to konec Vratislava Mynáře ve vedení kanceláře prezidenta republiky. Bez příslušné prověrky by tuto funkci nemohl normálně vykonávat. Jejím vlastnictvím je například podmíněna účast na jednání bezpečnostní rady státu, na zasedání NATO, nebo při projednávání informací od zpravodajských služeb.

Čtěte také

Už z tohoto neúplného výčtu je zřejmé, že Mynář od nástupu na Hrad nemůže svoji funkci plnohodnotně vykonávat. Na jednáních vyžadujících prověření by ho měli zastupovat podřízení. Přitom lhůta, ve které by měla být žádost o bezpečnostní prověrku vyřízena, nepřekračuje v jeho případě hranici jednoho roku. Za normálních okolností by měl mít verdikt o prověrce už dávno k dispozici. Ty však nenastaly. Proč, o tom se dá pouze spekulovat.

Realitou zůstává, že Mynář o prověrku požádal až na konci loňského roku. Nebýt mediálního tlaku, na který musel reagovat prezident Miloš Zeman, možná by se kancléř na Národní bezpečnostní úřad neobrátil ani v prosinci.

Národní bezpečnostní úřad (ilustrační foto)

Podle Mynářových výroků se může zdát, že získání prověrky nepovažuje za důležité. Prý se mu nestalo, že by se nemohl účastnit nějakého jednání. Vysvětlit se to dá buďto tím, že ho na ta vyžadující přísnější stupeň prověření raději nezvali, nebo byly při takovýchto jednáních porušeny předpisy.

Ostatně specifický přístup k těmto pravidlům ze strany Hradu dokazuje nejnovější rozruch kolem kancléřovy účasti na summitu NATO příští týden. V médiích se totiž objevily informace o tom, že by měl být součástí české delegace. V tom případě by na summitu mohl působit pouze v předsálí. Na oficiální jednání by se bez prověrky nedostal. Lidé organizující českou misi do Bruselu to museli dobře vědět. Proto se nechce příliš věřit tomu, že by skutečně plánovali Mynářovu účast na důležitém jednání NATO.

autor: Petr Hartman
Spustit audio