Petr Hartman: Ministři kandidují za SPOZ

10. září 2013

V červnu letošního roku prohlásil předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, že kabinet Jiřího Rusnoka má být využit jako propagační plakát SPOZ. Zároveň dodal, že do některých ministerských křesel jsou obsazováni lidé, kteří mají za stranu spřízněnou s prezidentem kandidovat do sněmovních voleb.

Jak ukazuje realita, Sobotkův odhad byl přesný jen částečně. Od skutečnosti ho odlišuje několik věcí. Především SPOZ podporuje před volbami spíš prezident než jím vybraný premiér. V médiích je rovněž v souvislosti s blížícími se volbami viditelnější bývalý předseda SPOZ, nyní v roli kancléře, než bývalý místopředseda strany, v současné době vedoucí úřadu vlády. Kabinet fungující bez důvěry sněmovny má svázané ruce a v jeho čele je premiér, který ve volbách kandidovat nehodlá.

V neposlední řadě se o přízeň voličů má zatím ucházet pouze čtveřice ministrů. Vzhledem k tomu, že se SPOZ nedostává příliš výrazných osobností, jde o relativně nízké číslo. I když se ještě může zvýšit. Uzávěrka pro podání kandidátek je 17. září a podle informací, které pronikly do médií, pokračuje snaha získat další ministry. Ze zmiňované čtveřice může být širší veřejnosti dostatečně známý především šéf vnitra Martin Pecina. Zbývající trojice, tedy František Koníček, Miroslav Toman a František Lukl mezi všeobecně známé postavy tuzemské politiky nepatří.

I když Rusnokova vláda bývá označována za úřednický kabinet, jsou jeho členové spjatí s politikou, kterou svojí činností výrazně ovlivňují. Proto na jejich angažmá ve volbách není nic mimořádného. Podobně se chovali i jejich předchůdci. Zásadní rozdíl je v tom, že byli jednoznačně identifikováni s konkrétní politickou stranou, která je do funkce nominovala. Zároveň působili ve vládě, která získala ve sněmovně důvěru.

O tu se členové Rusnokova kabinetu opírat nemohou. Naopak museli být přijatelní pro prezidenta Miloše Zemana, který prostřednictvím premiéra vedení jednotlivých resortů obsazoval. Je proto přirozené, že v tomto prostředí SPOZ hledala adepty pro obsazení předních míst jednotlivých kandidátek. Naopak je překvapením, že jich zatím získala relativně málo. Jen čtyři z nich se pokusí využít ministerské funkce k úspěchu ve volbách.

Nebudou první ani poslední. Rovněž v jejich případě půjde jen obtížně rozlišit, kdy vedou kampaň jako kandidáti a kdy vystupují jako ministři. V následujících týdnech si veřejnost ověří, nakolik budou zdrženliví a nakolik budou využívat či zneužívat zázemí svých resortů. V době, kdy je rozpuštěna sněmovna, je nemůže v jejich aktivitě korigovat.

autor: Petr Hartman
Spustit audio