Petr Hartman: Lessy se vrací

15. říjen 2013

Petr Lessy by se v dohledné době mohl nastěhovat do kanceláře k Martinu Červíčkovi. Na ceduli u dveří by se nemusela měnit funkce. Mohlo by na ní zůstat napsáno policejní prezident. Rovněž jméno Martina Červíčka by z ní nezmizelo, pouze by k němu přibylo jméno Petr Lessy.

Česká republika by tak mohla zažít kuriózní situaci, kdy by policejnímu sboru teoreticky mohli šéfovat hned dva velitelé. Nakolik je tento paradox blízko realitě, o tom rozhodne přesné znění rozsudku odvolacího soudu v kauze údajné pomluvy. Té se měl Petr Lessy podle obžaloby dopustit výroky mimo jiné na adresu náměstka zlínské krajské policie. Jeho jméno bylo Lessym zmiňováno v souvislosti s činností tzv. Toflova gangu . Z rozsudku je zřejmé, že trestný čin nespáchal. Důležité bude, zda bylo jeho obvinění zákonné.

Objeví-li se v odůvodnění soudního verdiktu, že nikoli, otevře se mu cesta zpět do policejního sboru a tím i do funkce policejního prezidenta. Ten může být odvolán pouze za přesně daných podmínek. Aby o svoji funkci přišel, musel by například spáchat trestný čin, nebo kvůli kázeňským prohřeškům přijít o hodnost, čímž by nesplňoval podmínky pro výkon této vysoké funkce.

Pochopitelně základním předpokladem je, aby byl policistou. Petr Lessy jím po obvinění přestal být a proto už dále nemohl zastávat post policejního prezidenta. Právě na služební zákon se odvolával ministr vnitra Jan Kubice. Konkrétně na pasáž, která umožňuje propustit policistu, který porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru.

Nejnovější verdikt soudu tuto konstrukci rozbořil. Naopak může posílit dojem, že obvinění Lessyho bylo účelové, aby mohl být odvolán. Jan Kubice ho v této funkci nechtěl a opakovaně se ho z ní snažil odstranit. Například tehdejší ministr vnitra vyzval Lessyho, aby rezignoval. Ten se dobrovolně postu ve vedení policie vzdát nehodlal. Následovaly další pokusy, jak ho sesadit. Inspekce například prověřovala odměny, které Lessy svým podřízeným vyplácel. Čelil rovněž vyšetřování kvůli rozhovoru v tisku. Nakonec musel policejní uniformu vysvléct kvůli už zmiňovanému obvinění z pomluvy.

Jan Kubice nakonec dosáhl svého. Nyní už ho nemusí zajímat, že pouze dočasně. Problémy s tím, jak zachovat nadále ve vedení policejního sboru pouze jednoho prezidenta, bude řešit jeho nástupce Martin Pecina. Ten zatím živí naději, že rozsudek bude napsán takovým způsobem, že neumožní návrat Lessyho do funkce.

autor: Petr Hartman
Spustit audio