Petr Hartman: Kontroverzní sKarty zatím nekončí

10. duben 2013

Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by příjemci sociálních dávek museli k identifikaci povinně používat sKartu. Vláda s tímto posunem v projektu nesouhlasila. Nepřesvědčily ji ani argumenty ministryně Ludmily Müllerové, že by to bylo podobné, jako s průkazy zdravotních pojišťoven.

Ty však nebyly koncipovány k tomu, aby přes ně proudily peníze. V případě sKaret mělo jít o výplatu sociálních dávek. Tento způsob měl ušetřit státní pokladně finance, což bylo hlavní motivací zavedení karet. Hovoří se o částce kolem čtvrt miliardy korun ročně. Neexistují však tvrdá data, která by takovýto propočet mohla dokázat.

Zároveň smlouva uzavřená s Českou spořitelnou na dvanáct let není postavena na tom, že půjde o identifikační průkaz. Naopak počítá s tím, že přes sKartu budou plynout finance. Navíc se ministerstvo práce a sociálních věcí zavazuje, že bude usilovat o to, aby se systém rozšířil i na výplatu penzí. V tom případě by mohlo jít o zajímavý projekt, na kterém by mohla Česká spořitelna vydělat, a stát by tím snad nějaké prostředky ušetřil.

Snaha o to nalézt sKartě hlavní smysl existence v tom, že by se z ní stala identifikační karta, proto nedává z pohledu hledání úspor ve státním rozpočtu smysl. Podobně je na tom obhajoba projektu pomocí argumentů o zabránění zneužívání sociálních dávek. Pochopitelně by placení sKartou mohlo být zablokováno v hernách či nejrůznějších nálevnách. K tomu je však potřeba dodat, že se peníze dají vybrat pomocí zmiňované karty i v hotovosti a s tou lze v této zemi nakládat libovolně.

I kdyby nakonec sKarta sloužila pouze k identifikaci, potom by muselo dojít k dodatečné investici v řádu desítek milionů korun. Za ně by musely být pořízeny čtečky, které by dokázaly údaje z sKarty zpřístupnit. Bez tohoto zařízení nejsou současné úřady práce schopny s kartou normálně pracovat. Přitom na ně byla převedena veškerá agenda týkající se sociálních dávek.

Není divu, že premiér by projekt nejradši zrušil. TOP 09 ho podle očekávání hájí, protože vzešel z ministerstva, které podle koaliční dohody patří do jeho sféry vlivu. Dlouhou dobu se vlekoucí spor může být nakonec vyřešen mimo kabinet. Například parlamentem může projít návrh zákona, který by existenci sKarty ukončil. Podobně může dopadnout i jednání u Ústavního soudu, kam podali senátoři návrh na zrušení tohoto kontroverzního projektu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio