Petr Hartman: Končí Martin Roman v ČEZu?

24. říjen 2013

Působení Martina Romana ve státem ovládaném energetickém gigantu ČEZ by se mělo zítra definitivně uzavřít. Alespoň takovéto spekulace se objevily v médiích v souvislosti s jeho odchodem z postu předsedy dozorčí rady. K takovéto změně by mělo dojít na základě Romanovy rezignace.

Potvrdí-li se Romanův údajně dobrovolný konec, vyvolá podobné dohady jako v roce 2011. Tehdy nečekaně a velmi rychle přesídlil z pozice předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZu do postu předsedy dozorčí rady. Tato překvapivá změna nebyla dostatečně zdůvodněna a některé představitele státu dokonce zaskočila. Alespoň se takto vyjadřovali v médiích, byť nelze vyloučit, že jejich překvapení bylo pouze předstírané.

V té době se totiž ve sdělovacích prostředcích objevily spekulace o tom, zda Romanův odchod z vedení ČEZu nesouvisí s podivnými okolnostmi privatizace plzeňského Škoda Holdingu a se zakázkami, které tento podnik od ČEZu získával. Jak už zaznělo, Roman úplně neskončil, ale přesunul se do pozice předsedy dozorčí rady.

Z titulu nové funkce dohlížel na fungování firmy, kterou sám vedl a o jejíž hospodaření včetně obchodů s plzeňskou Škodovkou by se měla zajímat policie. Tento absurdní model by mohl být zítra ukončen. A opět se v souvislosti s Romanovým odchodem objevují dohady, čím by mohl být k rezignaci motivován.

Hovoří se například o odprodeji jedné ze společností, kterou ČEZ vlastnil. Zájemci ji postoupil za necelých 700 milionů korun. Přitom zmiňovaný podnik měl smluvně ošetřeny miliardové zakázky na obnovu už fungujících elektráren a výstavbu nových. Takže novému majiteli by se investice několika stovek milionů měla relativně rychle vrátit a firma by měla vydělávat.

Toto sporné rozhodnutí je spojeno také s Romanovým jménem. Když se k tomu přidá střídání vlád a obměna politické garnitury, nelze se divit tomu, že jeho pozice je z dlouhodobého hlediska neudržitelná. Ostatně slova Bohuslava Sobotky, že šéfem dozorčí rady největší státní společnosti by neměla být soukromá osoba, ale člověk typu náměstka některého z ministrů, to naznačují.

Kdyby Martin Roman za svého předchozího působení nenasbíral celou řadu zajímavých informací a důležitých kontaktů, jen obtížně by zamířil do čela dozorčí rady a jeho pobyt v ČEZu by skončil nejpozději v roce 2011.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.