Petr Hartman: Klaus se voleb zúčastní zprostředkovaně

28. srpen 2013

Kdo se hodlá ucházet o přízeň voličů v předčasných sněmovních volbách, musí podat kandidátní listinu příslušnému krajskému úřadu nejpozději 17. září. Vyplývá to z časového harmonogramu, který se odvíjí od rozpuštění dolní parlamentní komory a vypsání voleb na 25. a 26. října. Rozhodl o tom ve středu svým podpisem prezident republiky Miloš Zeman.

Ve stejný den jeho předchůdce na Hradě Václav Klaus veřejnosti oznámil, že jeho jméno na žádné kandidátce figurovat nebude. Vyvozovat z toho, že se bývalá hlava státu do předvolební kampaně nezapojí, není na místě. Václav Klaus od listopadu 89 v politice aktivně působí, nikdy ji neopustil a neučiní tak ani v následujících měsících.

Vzhledem k tomu, že je otcem zakladatelem ODS, tak velkou péči věnoval svému dítěti. Nelibě sledoval, jakým způsobem se vyvíjí a nejrůznějším způsobem se směřování občanských demokratů snažil změnit. To co nyní prožívá Bohuslav Sobotka ve vztahu s Milošem Zemanem, tím si museli projít v obdobné podobě směrem k Václavu Klausovi Mirek Topolánek s Petrem Nečasem.

Ostatně Klausovy nedávné výroky, které připouštěly jeho návrat do aktivní politiky, byly spíše namířeny dovnitř ODS než směrem ke Klausovým spřízněným duším v jiných uskupeních. Václav Klaus musel už před několika týdny počítat s tím, že pokud by kandidoval ve volbách, bojoval by spíš o to, aby jím vedené uskupení proniklo do sněmovny, než o takovou pozici, která by z něho mohla učinit kandidáta na premiéra, případně velmi silného opozičního vůdce. Vzhledem k tomu, že funkcí prezidenta republiky dosáhl určitého vrcholu, znamenalo by to pro něj velký politický sešup. Mimo jiné by tím ztratil na přitažlivosti v zahraničí, kde je v určitých kruzích o jeho názory zájem.

Oznámení, že nebude ve volbách kandidovat, neznamená, že se jejich výsledek Václav Klaus nepokusí ovlivňovat. Ve svém prohlášení jednak připustil aktivní podporu někomu, kdo se bude o hlasy voličů ucházet. Z následujících jeho slov lze vyčíst, že by to mohla být Suverenita Jany Bobošíkové. Zároveň se zmínil o tom, že po volbách nastane vhodná doba analyzovat, jak je na tom česká pravice včele s jejím dosud nejvýraznějším představitelem, tedy s ODS. Aby bylo o čem diskutovat, musí být splněn základní předpoklad a tím je špatný výsledek občanských demokratů.

Dva aktéři české politické scény, kteří se voleb osobně nezúčastní, v nich svedou vzájemný souboj. Bude se týkat toho, komu se více podaří oslabit tradiční politickou stranu, která léta dominuje pravé nebo levé části politického spektra. Blížící se předčasné volby mohou být z tohoto úhlu pohledu vnímány také jako souboj Zeman versus Klaus.

autor: Petr Hartman
Spustit audio