Petr Hartman: Jak důležité je míti primátora

11. říjen 2018
Jan Čižinský

Dohodneme se na společném programu, obsazení jednotlivých postů řešit zatím nebudeme. Opakují veřejně aktéři povolebního vyjednávání v hlavním městě.

Zároveň však z jejich úst zaznívají názory na to, kdo by měl být pražským primátorem.

Zdeněk Hřib byl hostem Českého rozhlasu Plus: Primátor musí být Pirát, o mne tady opravdu nejde

Zdeněk Hřib

Kdo se stane primátorem hlavního města Prahy? Otázka, na kterou zatím neznáme odpověď. Nejčastěji je skloňováno jméno Zdeňka Hřiba, lídra kandidátky České pirátské strany. Ten promluvil ve čtvrtek v pořadu Interviw ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Pochopitelně představitel nejsilnější strany z rodící se koalice, tvrdí Piráti. Zkušený politik v čele magistrátu by byl lepší, oponuje Jiří Pospíšil ze Spojených sil pro Prahu. Logicky by měl hlavní město vést člověk, který dostal od voličů nejvíce hlasů, vyjádřil se lídr Prahy sobě Jan Čižinský. Zároveň všichni dodávají, že na osobních ambicích by jejich jednání ztroskotat nemělo.

Nelze však vyloučit, že by mohlo. Primátorem může být pouze jeden člověk, a ne tři. Dva koaliční partneři tak nakonec budou muset ustoupit, chtějí-li spolu vládnout. Vítěz tohoto souboje bude nejvíc spojován s řízením hlavního města.

Pokud se mu bude dařit, nevydělá na tom stejně celá koalice. Víc bodovat bude ten, koho bude primátor. Platí to pochopitelně i opačně. To si však na začátku nikdo nepřipouští. Počítá se spíše s úspěchem.

Ti, co vládli s Krnáčovou

Boj o nového primátora bude velmi tuhý, byť je maskovaný tvrzením o větší důležitosti programu než rozdělení funkcí. Reálná síla pozice primátora bývá přirovnávána k ministerskému křeslu. Když v tom primátorském člověk usedne, má daleko větší šanci stát se veřejně známým, než dejme tomu náměstek či radní.

Hřib není vhodný kandidát na primátora, Pospíšil je lepší, ale podřídíme se, říká předseda TOP 09

Jiří Pospíšil

Povede jednání o koalici Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě na pražském magistrátu ke zdárnému konci? Proč byla z povolebních jednání vynechána vítězná ODS anebo páté hnutí ANO? A kdo bude primátor?

Vyvolá-li během svého působení včele Prahy pozitivní dojem, získá tím v dalších volbách velkou výhodu nejenom on, ale i strana, nebo hnutí, které reprezentuje.

Byť má primátor při hlasování jeden hlas stejně jako ostatní zastupitelé, je v očích voličů nejvíc zodpovědný za fungování města. Dlouho by o tom mohla vyprávět Adriana Krnáčová. Ta řízení Prahy příliš nezvládla.

Nebyla na to ale sama. K ruce měla své stranické kolegy a také koaliční partnery. Někteří z nich přitom bez problémů přesvědčili lidi o tom, aby je znovu zvolili. Na končící primátorku měli raději zapomenout, alespoň se o to hnutí ANO v předvolební kampani snažilo. Jak se ukázalo, marně.

Petr Hartman

Zkrátka neúspěšná pražská vláda bude spojována hlavně s Adrianou Krnáčovou a jejími výroky například o zpovykaných Pražácích. Na koaliční zastupitele Patrika Nachera, nebo Jana Čižínského, na radní Jana Wolfa či Janu Plamínkovou negativní vzpomínka mířit asi nebude.

Přitom oni vládli Praze společně s Krnáčovou. Na rozdíl od ní jim voliči vyjádřili důvěru, aby hlavní město spravovali i v dalších letech. Zkrátka nebyli primátorem.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.