Petr Hartman: Hušákovy problémy se směnkou

26. únor 2014

Miliardy korun ročně jsou lidé v České republice ochotni investovat do iluze, že vyhrají velké peníze. Méně vznešeně se tomu říká hazard a těží z něj především Sazka. Ta se léta mohla pyšnit výsostným postavením velmi výnosného podniku, který se nemůže jen tak dostat do existenčních problémů. Také kvůli tomu, že konkurence byla brzděna nejrůznějšími překážkami včetně těch legislativních.

Naopak tato firma představovala pomyslnou slepici, která pravidelně snášela zlaté vejce. Pro Český svaz tělesné výchovy to konkrétně znamenalo stovky milionů korun, kterými financoval svoji činnost. Podnik, který existuje od padesátých let minulého století, nebyl překvapivě schopen dostát svým závazkům a sportovci přišli o zhruba půl miliardy korun ročně. Stalo se tak pod vedením Aleše Hušáka. Byť významnými akcionáři byly nejrůznější sportovní svazy a organizace, generální ředitel Hušák se na veřejnosti jevil více jako majitel než jako člověk, který byl akcionáři do vedení dosazen, aby hájil jejich zájmy a prosazoval jejich plány.

S jeho výrazným přičiněním se Sazka ocitla na pokraji krachu. Přesněji řečeno, neměla peníze prakticky ani na financování svého provozu, ani na vyplácení některých výher. Závazky Sazky po lhůtě splatnosti představovaly v jednu dobu sumu převyšující miliardu korun. Předražený projekt haly ve Vysočanech, štědrá ruka při odměňování, sporné investice do aktivit bezprostředně nesouvisejících s loteriemi, to jsou všechno důvody, proč se tato firma ocitla prakticky na mizině. Jak konstatoval insolvenční správce, existovala celá řada nadhodnocených smluv a nestandardních záležitostí. Zároveň však podle něj nic nenasvědčovalo tomu, že by Hušák jednal na vlastní pěst bez součinnosti s akcionáři. Přesto na něj byla podána celá řada trestních oznámení.

Nové vedení ČSTV se pomocí soudní žaloby domáhá více než 950 milionů korun. V této sumě má být zahrnut ušlý zisk, náhrada škody i poškození dobré pověsti. Problém je v tom, že se na těchto věcech podíleli z pozice majoritních akcionářů představitelé právě této sportovní organizace. Což oslabuje pozici poškozených. Hušák nečelí pouze této žalobě. Vede soudní spor o platnost směnky za padesát milionů korun. Tuto sumu hodlal inkasovat od Martina Ulčáka a Marka Dospivy. Právě ve shodě s těmito podnikateli a na ně napojenými firmami se snažil v době hrozícího krachu zachránit Sazku takovým způsobem, aby si na její chod udržel významný vliv. Nakonec se mu to nepodařilo.

Jak ukazuje současnost, bývalí spojenci se nyní stali soupeři a jejich spor neřeší pouze v rámci obchodního sporu soud, ale nejnověji i policie. Pokud se ukáže, že závazek vůči Hušákovi neexistoval, nebo už mohl dávno vypršet, mohl by se bývalý generální ředitel Sazky ocitnout za podvod až na deset let za mřížemi. K tomu je momentálně daleko, protože obvinění zdaleka neznamená obžalobu. Pokud by k ní došlo a následně i k pravomocnému vynesení trestu, byl by to svým způsobem paradox. Na Hušáka kvůli jeho sporným aktivitám kolem Sazky měla pifku celá řada firem, organizací a sportovních svazů. Nakonec by za své kontroverzní vedení největší loterijní společnosti v zemi nebyl nijak potrestán. Naopak by se teoreticky mohl za mřížemi ocitnout na základě nejnovějšího policejního obvinění za podvod, který měl spáchat vůči lidem, se kterými se snažil zabránit tomu, aby do Sazky nastoupilo nové vedení, které by mělo přístup ke sporným Hušákovým manažerským rozhodnutím.

autor: Petr Hartman
Spustit audio