Petr Hartman: Hospodářská komora má nového prezidenta

23. květen 2014

Sdružuje tisíce tuzemských podnikatelů, měla by patřit k nejvlivnějším profesním sdružením v zemi. Přitom se o Hospodářské komoře v posledních měsících mluvilo spíše v negativních souvislostech.

Například Evropský protikorupční úřad prověřoval osud desítek milionů korun. Ty byly formou evropských dotací určeny na kontrolu čerpání financí z evropských fondů pro podnikatele v České republice.

Podle zjištění protikorupčního úřadu mohlo docházet k podvodům. Konkrétně v tom, že Hospodářská komora sama kontrolu neprováděla, ale přepustila ji jiné firmě. Existuje podezření, že za vyšší cenu než bylo obvyklé.

To není jediný rozruch, který se Hospodářské komory týká. Její končící prezident Petr Kužel dokonce usedl u soudu na lavici obžalovaných. Čelí obvinění, že se dopustil podvodu. Měl ho spáchat tím, že komora inkasovala téměř půl milionu korun za semináře, které neuspořádala.

Čtěte také

Kužel vinu odmítá a hájí se tím, že příslušné dokumenty, které jako statutární zástupce podepsal, mu připravovali jeho podřízení. Proto podle něj musely projít řádnou kontrolou a odpovědnost by měli nést tito lidé. Zda realitě více odpovídá pohled státního zástupce nebo končícího prezidenta Hospodářské komory, o tom rozhodne pravomocný verdikt soudu.

Na něj si už Kužel počká mimo vedení komory. Také tyto skandály přispěly k tomu, že došlo ke změně na postu prezidenta. Podle očekávání Kužel ve volbách nekandidoval a viceprezident komory a bývalý blízký Kuželův spolupracovník Zdeněk Somr neuspěl. Do čela se dostal bývalý ministr a neúspěšný kandidát na prezidenta republiky Vladimír Dlouhý. Ten by mohl využít svých zkušeností z politiky a postupně vrátit komoře její sílu.

Vladimír Dlouhý se stal prezidentem Hospodářské komory ČR

Je totiž s podivem, že takto významné profesní sdružení nehraje důležitou roli v rámci tripartity, která podstatně ovlivňuje legislativu této země. Hospodářská komora by do ní měla zasahovat výraznějším způsobem, než jako jedno z mnoha připomínkových míst při přípravě zákonů.

Autoritu si však komora jen obtížně získá tím, že prosadí povinné členství. To znamená, že by do ní museli vynuceně vstoupit všichni podnikatelé. Může si ji vybudovat tím, že přestane být spojována s podezřeními z nejrůznějších finančních machinací a že dokáže účinně hájit zájmy svých členů.

Většina z nich si myslí, že Vladimír Dlouhý by k tomu měl být nejvhodnější osobou. Následující měsíce názorně ukáží, zda měli pravdu. Nebo zda pouze pomohli novému prezidentovi v tom, aby zůstal v povědomí širší veřejnosti a udržel si šanci na to, aby za pár let mohl usednout do prezidentského křesla, tentokrát na Hradě.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.