Petr Hartman: Důl Paskov a miliarda od státu

2. duben 2014

Hra o čas za zhruba miliardu korun. Tak by se dala nazvat snaha premiéra a ministra průmyslu a obchodu prosadit státní podporu na útlum dolu Paskov, ve kterém jsou zaměstnány necelé dva tisíce lidí.

Přitom nejde pouze o ně, ale také o stovky jiných, kteří jsou na jejich příjmy nějakým způsobem napojeni. Pro severomoravský region by dramatický nárůst nezaměstnanosti mohl znamenat sociální otřes. Problém je v tom, že ani zmiňovaná miliardová suma sama o sobě nezaručí, že lidé najdou práci. Otázkou zůstává, kolik jich přesně bude? Někteří horníci se postupně přesouvají na jiné šachty, další mají možnost využít předčasného důchodu.

Jedinou jistotou zůstává, že ztrátové doly budou muset být dříve nebo později stejně uzavřeny. Udržovat je v chodu s vědomím, že budou ročně vytvářet ztrátu ve výši několika miliard korun, nemá smysl a pro vlastníka by to bylo likvidační. Bez zaměstnání by se tak mohli ocitnout i další lidé z dosud prosperujících částí OKD. Na tom by se měli bez problémů shodnout sociální demokraté s lidovci i hnutím ANO.

Jak přistoupit k útlumu, o tom se politici dohadují. Například ministerstvo financí argumentuje tím, že na OKD stát už prodělal desítky miliard korun a podle něj neexistuje pádný důvod k tomu, aby přišel o další peníze. V písemném vyjádření ministerstva se mimo jiné připomíná sporný prodej akcií, který podle závěrů auditu vynesl státu šestkrát méně, než v té době mohl.

Dalším argumentem je skutečnost, že vlastníkem OKD je soukromá společnost, která postupně vydělala desítky miliard korun, a proto by útlum měla financovat ze svého. K tomu může dojít. Znamenalo by to, že by se velmi pravděpodobně přestalo v dole Paskov těžit už koncem tohoto roku. Se zhruba jednou miliardou od státu by to prý mohlo být o dva roky později. Tím se problém nezaměstnaných horníků neřeší, pouze odsouvá.

Je sporné, zda by takto získaný čas byl skutečně využit k rekvalifikaci těchto lidí a k vytvoření nových pracovních míst. To lze jen obtížně zaručit. Politici by k řešení problému nezaměstnanosti mohli účinněji přispět například tím, že nebudou komplikovat podnikatelské prostředí v zemi množstvím nesmyslných změn zákonů a vydáváním různých nadbytečných vyhlášek.

V souvislosti s OKD si dilema o státní pomoci mohli ministři ušetřit tím, že by jejich předchůdci, k nimž patřil i současný premiér, doly neprodali investorům, kteří k podniku přistoupili jako k nástroji, který jim má maximálně a v relativně krátkém čase zhodnotit vložené peníze bez ohledu na jeho dlouhodobou prosperitu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.