Petr Hartman: Dbalé zapisování do deníku může dostat exředitele Homolky na 9 let za mříže

26. září 2018

Dělat čest svému jménu, nebo přesněji řečeno příjmení, se nevyplácí. Může vás to vyjít až na devět let za mřížemi.

Bývalému řediteli Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému hrozí takto dlouhý pobyt ve vězení.

Nemocnici Na Homolce hrozí pokuty za 45 milionů. Za různé služby z let, kdy ji vedl Dbalý

03158312.jpeg

Nemocnici Na Homolce hrozí pokuty od finančních úřadů ve výši 45 milionů korun za různé služby z let 2011 až 2013. Souvisí s vedením nemocnice v době, kdy ji vedl nyní trestně stíhaný ředitel Vladimír Dbalý. Nemocnice dosud musela v této souvislosti zaplatit pokuty v hodnotě 58 milionů korun. V České televizi to uvedl ředitel nemocnice Ivan Oliva.

Verdikt je zatím nepravomocný, takže se teoreticky může trestu ještě vyhnout. Prakticky to není příliš reálné. Přičinil se o to sám Vladimír Dbalý. Byl totiž velmi dbalý, když si do deníčku zapisoval, co všechno dělal. Nevynechal nejrůznější detaily. Ať už se týkaly jeho záliby v konzumaci kokainu, nebo způsobu, jakým se přidělovali zakázky v jím řízené nemocnici.

Pro vyšetřovatele nebyl velký problém na základě Dbalého poznámek pochopit, jak systém fungoval a kolik peněz na něm bývalý ředitel vydělal. Nebyl to však příjem legální. Vykazoval znaky korupce. Nešlo tudíž o nějakou nedbalost, ale o trestný čin. Soud ho ocenil zatím nepravomocně dlouholetým pobytem ve vězení a propadnutím majetku.

Šlo o uměleckou fikci?

Dnes už bývalý šéf Homolky neodkláněl tímto způsobem desítky milionů korun z rozpočtu nemocnice sám. Šlo o propracovaný systém. Zároveň nelze tvrdit, že by Vladimír Dbalý vymyslel něco originálního.

Bývalý ředitel Homolky Dbalý dokončil svou výpověď. Popřel, že by manipuloval zakázky

03548202.jpeg

Bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý dokončil svou výpověď v kauze údajné manipulace se zakázkami. Jeho řeč zabrala i druhý den hlavního líčení. Popřel v ní, že by jakkoli zmanipuloval zakázky na nákup gama nože nebo na tendr na digitalizaci chorobopisů.

Naopak je veřejným tajemstvím, že s penězi ve zdravotnictví se nezachází zrovna hospodárně. Pořizování přístrojů, nebo objednávání různých služeb občas vyvolává pochybnosti o ceně, případně o smyslu takto vydaných peněz.

Někdy si toho všimne policie. Ta však nemůže pracovat s podezřeními, ale s konkrétními důkazy. Ty musí být natolik silné, aby přesvědčily státního zástupce podat obžalobu a soudce vynést odsuzující rozsudek. V případu Vladimíra Dbalého k tomu došlo. Byť na základě jeho poznámek. Kdyby nebyl při zapisování tak dbalý, měl by větší šanci se z trestu vykroutit.

Petr Hartman

Vladimír Dbalý se hájí tím, že šlo o uměleckou fikci a že policií zabavené desítky milionů si vydělal jako sběratel. Podle dosavadního průběhu soudního líčení sbíral především peníze za to, že umožnil manipulovat se zakázkami pro nemocnici. Sběratelskou vášní a pominutím smyslů těžko obměkčí odvolací soud.

Bez ohledu na to, jaký bude pravomocný verdikt, potvrzuje tato kauza, že s penězi ve zdravotnictví se zachází poměrně nedbale.

autor: Petr Hartman
Spustit audio