Petr Hartman: Co skutečně potřebuje česká armáda? Ví to její vrchní velitel Zeman?

13. leden 2015

Bude-li se nějaké přání opakovat, vytvoří se alespoň iluze, že by se mohlo splnit. Touto taktikou by se mohl řídit prezident republiky Miloš Zeman. Při různých příležitostech tvrdí, že armáda by měla ze státního rozpočtu získat více peněz.

Prohlásil to například v březnu loňského roku na mezinárodní konferenci k výročí vstupu země do NATO. Na této akci totiž padla kritická slova na adresu akceschopnosti armády, kterou ohrožují opakované škrty v rozpočtu.

Názorně se to projevuje tím, že Česká republika už zhruba 10 let neplní alianční závazek vydávat na obranu alespoň 2 % hrubého domácího produktu.

V době vyhrocení ukrajinské krize vláda slíbila, že finanční prostředky bude postupně navyšovat. Hlavním důvodem mělo být posílení obranyschopnosti země.

Čtěte také

Prezident republiky požadavek o více penězích pro armádu zopakoval nyní při návštěvě výsadkového praporu v Chrudimi. Tentokrát je pronášel v souvislosti s útoky ve Francii a s nutností bojovat proti terorismu především v zemích, kde nalézá zázemí.

Podle něj by finance měly být využity spíš pro speciální jednotky nebo bezpilotní letouny, než pro modernizaci tanků a podobně.

S nadsázkou by se dalo očekávat, že pokud by Zemi napadli Marťani, potom by politici opět chtěli více peněz pro armádu a tentokrát by prioritou byly vesmírné rakety, které by mohly invazi zabránit už ve vesmíru.

Prezident Miloš Zeman se v Chrudimi setkal s vojáky ze 43. výsadkového praporu

Reakce vlády nebo prezidenta republiky na aktuální dění a nejrůznější bezpečnostní rizika jsou pochopitelné.

Zároveň názorně ilustrují, že armáda se dlouhodobě může spolehnout na jedinou jistotu, a tou je nejistota. Týká se nejenom objemu financí, se kterými by mohla počítat, ale také určité strategie, která se alespoň verbálně mění podle toho, co se zrovna stane.

V případě stability názorů by mohla lépe investovat do lidí, jejich výcviku, techniky a materiálního zabezpečení.

Zároveň by se mohlo zjistit, že hlavní problém finančního zabezpečení armády by nemusel být ani tak v celkové částce, ale ve způsobu, jak se s ní zachází.

Jak opakovaně tvrdí vrchní velitel armády Miloš Zeman, peníze by měly být vynakládány účelně. Problém je v tom, že politici často mění názor na to, co zrovna považují za účelné.

autor: Petr Hartman
Spustit audio