Petr Hartman: Český fotbal pro fanoušky, ale pro jaké?

16. květen 2014

Český fotbal pro fanoušky. Takovýto pokřik zaznívá z ochozů stadionů v momentech, kdy příznivci vyjadřují nesouhlas s různými omezeními. Zmiňované heslo si určilo jako jeden z hlavních smyslů své práce rovněž vedení Fotbalové asociace České republiky.

V praxi se jeho naplňování projevuje absurdním způsobem. V sobotu se ve finále pohárové soutěže utkají dva nejlepší týmy v zemi. Zápas se odehraje na stadionu v Edenu, který patří k nejmodernějším v republice. Měl by to být svátek tuzemské kopané odehrávající se před zcela zaplněným hledištěm. Nebude však určen všem fanouškům, kteří budou chtít hledat v Edenu fotbalový ráj.

Kvůli obavám z řádění „fanoušků“ si ti bez uvozovek prakticky nemohou zakoupit vstupenku. Pokud nechtějí riskovat a jít do prostorů za brankami, kde by měli být na protilehlých stranách shromážděni radikální příznivci obou táborů a kde tudíž existuje vysoké riziko nějakého konfliktu. Zkrátka na fotbalový svátek na vlastní oči si mohou nechat fanoušci zajít chuť. Nepatří-li do okruhu sponzorů případně záchranářů, kterým vedení asociace rozdá vstupenky, aby se pohárové finále nehrálo před poloprázdnými tribunami.

Z toho je zřejmé, o jaký typ fanoušků svými dosavadními činy stojí tuzemští fotbaloví funkcionáři. Pokud by si v nedávné minulosti počínali podobně jejich kolegové v Anglii, připomínala by utkání v kolébce tohoto sportu válečné bitvy a nebyla by to kultivovaná událost, které se mohou bez obav účastnit i rodiny s dětmi. Kluby by nevydělávaly na vstupenkách a suvenýrech horentní sumy a na trávníky by nevybíhali nejlepší hráči z různých koutů světa. K radikální změně stačilo tvrdě postihovat výtržnictví při sportovních akcích a chuligány vytěsnit ze stadionů.

V České republice se to léta nedaří, byť funkcionáři opakovaně tvrdí, že se o to snaží. Vysvětlení existují dvě. Buďto se této skupiny bojí, nebo ji využívají v různých zákulisních mocenských hrách. Hanlivé pokřiky na adresu předsedy asociace, které vedou k přerušování zápasů, tak spíše odvádějí pozornost od podstaty věci.

fanoušci, fotbalový stadión

Tou je vytěsnění problémových chuligánů, které ani nelze považovat za fotbalové fanoušky, mimo stadiony. O většině z nich dobře ví jak policie, tak i kluby, či asociace. Platné zákony jim dávají ve spolupráci s justicí možnost takovéto lidi na fotbal vůbec nepouštět. Přitom tyto příležitosti nejsou plně využívány.

Klubům se rovněž nechce investovat do kvalitnějších bezpečnostních opatření a dokonce nebyly schopny ve spolupráci s asociací zavést evidenci problémových diváků. Podle náměstka policejního prezidenta jednotlivé kluby a fotbalová asociace plní dohodu s policií v boji proti fotbalovým chuligánům maximálně z dvaceti procent.

Takovýmto způsobem se ve skutečnosti naplňuje heslo – český fotbal pro fanoušky. Ti kultivovaní, kterých je většina, se mohou ptát, pro jaké?

autor: Petr Hartman
Spustit audio