Petr Hartman: Boj obcí proti videoloterijním terminálům

11. duben 2013

Vedení města Klatovy si nepřálo na svém území provozování videoloterijních terminálů. Nelíbilo se mu, že přesto ministerstvo financí jejich provoz povolovalo. Přitom už v roce 2011 rozhodl Ústavní soud o tom, že záleží pouze na obcích, zda zmiňovaná zařízení ve svém katastru mít budou či nikoli.

Novela příslušného zákona tento verdikt poněkud zmírnila. Objevilo se totiž přechodné období, během kterého měly videoloterijní terminály fungovat bez ohledu na stanovisko vedení dané obce. Původně mělo jít o deset let, nakonec bylo zkráceno na tři roky. Také kvůli tomu mělo zmizet několik tisíc zmiňovaných přístrojů. Alespoň podle statistik ministerstva financí.

Vedení města Klatovy se nespokojilo se souhrnnými čísly a rozhodlo se situaci v obci řešit žalobou u Ústavního soudu. Ten rozhodl o tom, že Klatovy nemusí brát ohled na přechodné období a terminály mohou být zrušeny neprodleně. Přesto není pravděpodobné, že by přístroje na vytahování peněz z kapes hráčů rychle zmizely.

Ministerstvo financí reagovalo na výrok soudu upozorněním, že musí být dodrženy všechny náležitosti správního řízení včetně práva postiženého využít opravné prostředky. Proti rozhodnutí Ústavního soudu žádné neexistují. Přesto si lze představit, že provozovatelé terminálů budou hledat nejrůznější kličky, jak svůj atraktivní byznys udržet při životě co nejdéle. A právě správní řízení k tomu mohou využívat.

O tom, že se této sféře podnikání v České republice dobře daří, svědčí i dostupná čísla. Podle nich připadá jeden výherní automat na zhruba 150 lidí. V zahraničí je přitom běžné, že údaje o počtu začínají minimálně na hranici jednoho tisíce přístrojů na hlavu. Do těchto relací se dá dostat hlavně tím, že maximální pravomoci budou svěřeny obcím a že budou moci svoji vůli skutečně prosadit.

Dosavadní praxe tomu zatím příliš nenasvědčovala. Svědčí o tom i výroky ombudsmana, že zjistil nerespektování pravidel hry ze strany ministerstva financí. Důkazem mohou být právě žaloby, které opakovaně řeší Ústavní soud. Ten ve většině případů dává za pravdu postiženým obcím. I když je to cesta poněkud zdlouhavá, zatím je nejúčinnější. Bez ní by se obce jen těžko domohly svých práv, které jim zákony přisuzují. Jinak by se čísla o počtu výherních automatů na hlavu rychleji blížila těm v civilizované Evropě.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.