Petr Hartman: Babiš a tzv. političtí náměstci

3. září 2014

Služební zákon nezná pojem politický náměstek. Takto zjednodušeně bývá označován méně zajímavě znějící náměstek člena vlády. Ten by měl ministra zastupovat na nejrůznějších jednáních v parlamentu a podobně.

Při jeho jmenování nemusí být vypisováno výběrové řízení a nejsou vyžadovány další podmínky, které musí splňovat lidé hodlající působit ve vyšších postech státní správy.

Zjednodušeně řečeno, ministr si podle návrhu zákona může přivést na základě vlastního uvážení maximálně dva takovéto spolupracovníky. Očekává se, že mu budou pomáhat s politickým vedením resortu. Proto bývají označováni jako političtí náměstci.

Zároveň by neměli mít podle návrhu zákona na starost konkrétní sekci. Což mimo jiné znamená, že by neměli mít žádné pravomoci ovlivňovat personální složení ministerstva a výkon úředníků.

V současné praxi tomu tak není. Naopak prostřednictvím náměstků, kteří byli dosazeni na základě dohody politických stran a přitom jsou vydáváni za výlučně odborné, docházelo k personálním obměnám, které byly často účelové.

Čtěte také

Vymezení jasné role tzv. politických náměstků by proto mělo přispět k většímu odstínění politické moci od úředníků. Prezident republiky Miloš Zeman tvrdí pravý opak, a kvůli existenci tzv. politických náměstků hodlá zákon vetovat a případně se se stížností obrátit na Ústavní soud.

Vzhledem k rozložení sil ve sněmovně, by se nemuseli politici těmito výroky znepokojovat. Případné veto prezidenta může být snadno přehlasováno. Rovněž není příliš pravděpodobné, že by hlava státu uspěla s ústavní stížností.

Prezident Miloš Zeman seznámil poslance se svými výhradami k novele služebního zákona

Přesto předseda hnutí ANO Andrej Babiš po Zemanově vystoupení ve sněmovně připustil, že by tzv. političtí náměstci mohli být zrušeni. Vzhledem k tomu, že se cílevědomě snaží odlišovat od zavedených politiků, je pro něj lákavé vymezit se proti existenci tzv. politických náměstků.

Voliče, kteří slyší na Zemanova slova o budižkničemech, nebo o kapustičce a slimáčcích, by si tím mohl naklonit. Z dalších Babišových výroků je zřejmé, že mu více než konkrétní funkce vadí její označení. V médiích totiž prohlásil, že by měl ministr mít právo přivést si s sebou do úřadu svého člověka. Nemusel by se podle něj nutně označovat jako náměstek.

Blížící se komunální a senátní volby zdá se ovlivňují i přípravu služebního zákona. Přesto by bylo velkým překvapením, kdyby nakonec politici na požadavek prezidenta republiky přistoupili a pasáž týkající se tzv. politických náměstků z návrhu zákona vyškrtli.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.