Petr Fiala: Musíme hledat nové zdroje. Musíme se zbavit závislosti na ruských nerostných surovinách

11. březen 2022
Výrok týdne

Evropská komise chce v květnu předložit plán postupného ukončení odběru plynu z Ruska do roku 2027. Velká Británie už tento týden oznámila ukončení dovozu ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022. K zákazu dovozu ropy z Ruska se přidaly i Spojené státy. Řada evropských státníků včetně českého premiéra Petra Fialy (ODS) ovšem prosazují opatrnější postup. 

Musíme hledat nové zdroje, podporovat jiné technologie tak, abychom se dlouhodobě ze závislosti na ruských nerostných surovinách zbavili. To není úkol na příští dny, ale je důležité, že si ho všichni uvědomujeme. A že je Velká Británie v tom připravena pomoci.


Petr Fiala (po setkání s britským premiérem Borisem Johnsonem)

Ptáme se

Jakou proměnu by si přestup na nové technologie i zdroje vyžádal od našeho průmyslu? Například rafinérie v Litvínově je podle zvláštního zmocněnce pro otázky energetické bezpečnosti Václava Bartušky vyladěna na ropu z Ruska. 

Čtěte také

„Buď za obrovských nákladů odstřihneme dodávky ruských energetických surovin, což může výrazně poškodit ekonomiku Ruska, které je v agresi vůči Ukrajině, anebo k té páce nepřistoupíme, a pak to něco znamená pro přístup Západu k tomu konfliktu,“ říká analytik David Klimeš.

Jaké dopady by po Česko mělo, kdyby Rusko teď samo uzavřelo kohouty u plynu? Jakým způsobem by měla vláda k energetice přistupovat, aby nedošlo k sociálnímu rozkolu ve společnosti?

Poslechněte si celý Výrok týdne s Janem Burdou v audiu. Hosté byli ředitel společnosti EGU Brno Michal Macenauer a analytik David Klimeš.

autor: Jan Burda
Spustit audio

Související