Pětidenní pracovní týden lidem nesvědčí. Podle psychologů bychom měli pracovat méně

27. leden 2017

V pátek už bychom měli mít víkend, alespoň podle odborníků na psychologii práce. Podle vědců totiž pětidenní pracovní týden lidem nesvědčí a měl by se o jeden den zkrátit. Firmy, které na tento model přestoupily, si ho vesměs pochvalují.

Podle psychologů se lidé nedokáží soustředit déle než čtyři až pět hodin. Po takto dlouhé odpracované době už začne výrazně upadat pozornost a zaměstnanci jsou neefektivní. Místo práce už začnou prokrastinovat na sociálních sítích, baví se s kolegy, nebo pracují jen tak, aby se neřeklo.

A kromě negativního dopadu na výkon má pětidenní pracovní týden údajně špatný dopad i na zdraví. Delší pracovní doba obnáší zvýšený stres a chronickou únavu. Podle odborníků se tak situace dá řešit zkrácením denní pracovní doby nebo právě zkrácením pracovního týdne.


Byl jsem silně přesvědčen o tom, že je to špatné rozhodnutí. Nemělo smysl zahodit pětinu člověkohodin práce. Ale už nejsem skeptický, protože se na spoustě věcí ukázalo, že to funguje. Co se financí týče, samozřejmě to pro nás znamenalo zvýšení nákladů na jednotku lidské práce. Ale další výhody, které z toho plynou, jsou k nezaplacení. MICHAEL WATSON, Treehouse

Průkopnická firma zvýšila tržby

Průkopníkem ve zkracování je firma Treehouse. V té v roce 2006 omezili pracovní dobu na 32 hodin týdně. Reporty ukazují, že zaměstnanci změnu přijali velmi pozitivně. Jsou prý šťastnější, pracují lépe a produktivněji. Firma má také od té doby vyšší tržby. V té době šlo ale o hodně netradiční krok.

Zkrácení pracovního týdne by ale neznamenalo snížení mzdy. Smysl tohoto kroku je právě v tom, že lidé budou brát pořád stejně peněz, ale za méně času stráveného prací. Tím pádem budou pracovat efektivněji a odměnou jim bude víc volného času.

Kratší týden zkouší i školy

Kratší pracovní doba je populární třeba v Holandsku, kde lidé běžně pracují na polovinu úvazku, a to i v profesích, jako je chirurgie nebo management. Na druhou stranu, někteří sociologové varují, že móda kratších úvazků neboli prekarizace práce je naopak škodlivá. Mnoho lidí totiž nevolí tuto formu práce dobrovolně a žijí navíc ve větší nejistotě.

Kratší týden zkouší i americké školy, třeba kvůli problémům s financováním. Na studentech se kratší vyučování projevuje údajně lepším prospěchem. Školáci si samozřejmě taky obecně pochvalují delší víkend. Na druhou stranu, americké rádio KBSU informovalo taky o tom, že i když školy zaváděly kratší týden hlavně kvůli úsporám, některým se náklady naopak zvýšily.

autoři: ono , jpr
Spustit audio