Petice je silný argument, říká k přesunu farmářských trhů na náplavce náměstek Stropnický

18. únor 2015

Budoucnost farmářských trhů na náplavce u Vltavy poblíž Palackého mostu je nejistá. Podle stávajících plánů by se měly přesunout kousek proti proudu řeky, až za železniční most.

S tím se nechtějí smířit lidé, kteří si na původní místo zvykli. Ti shromáždili nezanedbatelný počet podpisů pod petici, která trvá na původním umístění trhů.

„Rádi bychom peticí vyjádřili podporu organizátorům trhu,“ uvedl v Ranním Plusu jeden z jejích organizátorů Erik Čipera.

Ti podle něj náplavku oživili, působí zde dlouho, umožní návštěvníkům nejen nakoupit české produkty, ale i setkávat se se sousedy a vést takový způsob života, jaký si signatáři petice v této čtvrti představují.

„Nově navrhované místo zcela nevyhovuje účelu tržiště. Tam, kde to je nyní, je to pro všechny komfortnější. Nakoupit v této lokalitě české ovoce a zeleninu je téměř nemožné,“ tvrdí Erik Čipera.

Náměstek primátorky hlavního města Prahy Matěj Stropnický situaci uklidňuje: „Ve věci přesunu není rozhodnuto.“

„Existuje metodický materiál Institutu plánování a rozvoje ke koncepci pražských břehů, a tam se o návrhu na přesun tržiště uvažuje, ale není to věc, která by byla rozhodnutá,“ upřesnil náměstek.

Ten koncepci pražských břehů považuje za dobrý materiál, ale uznává, že jsou v ní i věci nedořešené a sporné. „Ty by měla řešit komise se zástupci městských částí i s provozovateli jednotlivých aktivit. Petici považuji za silný argument v budoucí diskuzi.“

Přesto podle něj jde o rozložení trhu na větší délku nábřeží spíš než o jeho přesun.

Farmářské trhy mají dva až tři rozměry, připomněl Stropnický. „Prodej lokálních produktů, pak to skutečně oživuje veřejný prostor, ale je zde i aspekt komerční, je to prostě podnikání.“

„Jako město farmářské trhy podporujeme, ale nesmí být vydávány jenom jako nezisková činnost. Musí se rozhodnout přibližně během měsíce a půl, protože pak začíná sezóna,“ slíbil náměstek primátorky hlavního města Prahy.

autoři: oci , bum
Spustit audio