Pět tipů na nové zvířecí mazlíčky. Co takhle klokan nebo jelen?

19. červenec 2016

Lidé chovají nejrůznější živočichy. V řadě případů jsou exoti nebezpeční svým pánům. To když se někdo rozhodne sdílet domácnost třeba s kobrou královskou nebo tygrem.

Mnohem častěji je ale soužití s člověkem nebezpečné pro zvířata, kterým nedokážeme v zajetí zajistit adekvátní podmínky a která pak trpí.

Nizozemští odborníci pod vedením Paula Koeneho z university ve Wageningen se podívali chov zvířat v roli domácích mazlíčků ze zvířecí perspektivy a pátrali po druzích, které by zajetí snášely bez potíží a lze je proto doporučit jako nové, bezproblémové domácí mazlíčky.

Výsledky analýz nizozemských vědců přináší vědecký časopis Frontiers in Veterinary Science. Nizozemské zákony na ochranu zvířat povolují chovat hospodářská zvířata a z volně žijících zvířat pak jen ty druhy, které dobře snášejí péči i laických chovatelů bez hlubších znalostí či speciálních dovedností.

Psi a kočky se bát nemusí

Které druhy ale tato kritéria skutečně splňují? Koene a jeho tým zařadil do posuzovaného seznamu nejčastěji chované druhy savců a ty pak doplnil o druhy, které se nejčastěji objevují ve veterinárních ordinacích nebo v útulcích.

Na posuzovaném seznamu se tak ocitlo celkem 90 druhů savců, přičemž běžně chovanými druhy, jako jsou třeba křečci nebo morčata, se vědci nezabývali.

Logo

Zvířata pak byla hodnocena bodovacím systémem s ohledem na jejich životní nároky i na odolnost k stresu. Čím více bodů zvíře v systému hodnocení nasbíralo, tím byly jeho nároky vyšší a zajetí pro něj bylo spojeno s vyššími zdravotními riziky.

Seznamu zvířat, která jsou pro chov nejvhodnější a která lze doporučit za nové domácí mazlíčky, vévodí pětice v čele s jelenem sikou.

Po něm následují dva druhy australských klokanů, konkrétně klokan hbitý a klokan dama. Do pětice doporučitelné pro chov v zajetí patří i lama krotká a cibetkovitá šelma ovíječ skvrnitý. Jak ale uvedl Paul Koene, kočky a psi si svá výsadní postavení nejoblíbenějších zvířat v našich domácnostech zcela jistě udrží. „Nepředpokládám, že by je vytlačili třeba klokani,“ říká nizozemský odborník.

V současné době prochází posouzením Koeneho týmu mnohem rozsáhlejší seznam čítající 270 druhů savců, kteří připadají do úvahy pro chov v zajetí jako domácí mazlíčci. Koene a jeho spolupracovníci také pracují na systému, s jehož pomocí by mohli hodnotit vhodnost pro chov v zajetí u ptáků a plazů.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio