Pět miliard uživatelů internetu: S mocným nástrojem roste pokrok i nebezpečí

Zanedlouho se na světové internetové síti bude online pohybovat 5 miliard uživatelů. To z internetu dělá mocný nástroj. Kdo však z celoplošného pokrytí internetem bude těžit, zůstává otevřenou otázkou. Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung k tématu zveřejnil komentář Chrise Andersona, kurátora konference TED, na kterou jsou zváni hosté z různých oblastí vědy, techniky, umění, design, politiky a vzdělávání.

Lidstvo vyvíjí vlastní mozek - započalo proces, který se neustále zrychluje a ovlivní tím nejen lidi samotné, ale i všechen život na Zemi. Důležití podnikatelé z internetové branže a z prostředí vesmírných technologií potvrzují obří investice, s pomocí kterých chtějí pokrýt každý čtvereční metr Země širokopásmovým internetem. Jako by stavěli novou dálniční a železniční síť 21. století, a to v globálním měřítku a neuvěřitelným tempem, píše autor článku a pokračuje.

Zakrátko bude mít k internetu přístup až pět miliard uživatelů, většina z nich za pomocí chytrých telefonů, které stojí méně než 50 dolarů. Na rozdíl od dvou miliard lidí, kteří se s internetem učili pracovat postupně od jeho počátku, nebude pro nové uživatele první zkušeností s internetem práce například s těžkým textem, ale spíše se setkají se zábavnými videi všeho druhu.

Společenský experiment

Je to společenský experiment, který dosud v dějinách lidstva nemá obdoby, myslí si autor článku a podotýká, že většina z nás získávala zkušenosti s internetem na základě dlouholeté praxe s prací s texty z novin, knih, rádia a televize. Mnozí z těch, kteří v budoucnosti získají přístup k internetu, jsou ještě analfabeti. Anderson si klade otázku, kdo získá pozornost takových uživatelů a jaké to bude mít následky. Budou to sociální média, vlády, wikipedie, portály nabízející přístup k pornu nebo ty, které se věnují bezplatnému vzdělávání?

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

A odpovídá si pozitivně. Anderson takový sociální experiment vidí jako šanci, kdy každý bude mít přístup k největším učením světa, a to v rodném jazyce. Lidé tak budou moci vymyslet nástroje a koncepty, jak uniknout chudobě a myšlenkové omezenosti. Rostoucí transparentnost si vyžádá zlepšení přístupu vlád a podnikatelů. Svět začne profitovat z milionů chytrých hlav, které jsou schopné přispět ke společné budoucnosti lidstva. Globální síť zároveň povede k oslabení kmenového myšlení, píše Neue Zürcher Zeitung.

Největší dějinný boj o vliv

Jak ale autor článku upozorňuje, má to jeden háček. Aby takový projekt vůbec dostal šanci, musí se lidé připravit na největší boj o vliv v dějinách. Každá vláda, ideologie a korporace sází do hry o globální internetovou síť vlastní zájmy. Výsledek takové hry může mít mnoho podob, z nichž některé mohou být zvrácené, varuje Anderson.

Obzvláště podstatná je přitom skutečnost, že abychom svět globálně propojili, nemusíme planetu omotávat dráty. Satelity a bezpilotní letadla to dokážou lépe a rychleji. Zkrátka musíme být připraveni, že stojíme před velkou změnou, na kterou je třeba se dobře připravit, uzavírá svůj komentář pro švýcarský list Neue Zürcher Zeitung Chris Anderson.

autor: rer
Spustit audio