Pět korun za PET láhev nebo plechovku. Plast a hliník nejsou odpad

3. červen 2023

Česko připravuje zákon, který umožní plošné zálohování PET lahví a hliníkových obalů. Recyklace totiž podle ministerstva životního prostředí nestačí. Teprve nedávno něco podobného zavedli na Slovensku. Tam úspěch tohoto kroku předčil očekávání. Kdy se se zálohováním začne také v České republice?

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) by se měl celý systém zavést v polovině roku 2025. Za plastové lahve a plechovky od nápojů se má vybírat záloha 5 korun. Ambicí ministerstva je, aby do roku 2029 byla úspěšnost sběru plastových a kovových obalů 90 procent. „Máme tady dva obchodní řetězce, které to v pilotním režimu už zkusily. Mají pěknou zpětnou vazbu,“ dodává ministr Hladík.

Čtěte také

Ředitel Sekce ochrany životního prostředí David Surý doplňuje: „Dokážu si představit reklamní leták, kde lidi rozhazují 5 korun z auta, zkrátka vyhazují odpad. Plast a hliník ale nejsou odpad, je to surovina, zdroj. Stejně tak, jako nikdo nevyhazuje za jízdy z auta 5 korun, neměl by vyhazovat zálohovaný PET nebo plech.“

V ČR má existovat síť odběrových míst, kde se budou plastové a hliníkové zálohované obaly vykupovat. Podle rezortu životního prostředí by takových míst mohlo být až 11 tisíc. Půjde o prodejny potravin a čerpací stanice nad 50 metrů čtverečních, vykupovat budou moct i samotné obce. Samotný systém zálohování nebude mít na starosti stát, ale tzv. operátor, tedy subjekt, který vzejde z výběrového řízení.

Čtěte také

Rezort při přípravě legislativy vycházel kromě jiného ze zkušeností ze Slovenska. Tam podobný systém zálohování zavedli v roce 2022. Podle bývalého ministra Jána Budaje, za jehož působení byl celý systém spuštěn, se přínos tohoto kroku nedá vyčíslit, protože se odrazil v přírodě, kde se najednou vyčistily řeky a jezera. Některá byla pokryta až půlmetrovou vrstvou odpadu, která se musela pravidelně odstraňovat. „Ti, co dříve odpadky vyhazovali, dnes sbírají a skutečně je tam jezero úplně čisté,“ vysvětluje Ján Budaj.

Systém zálohování plastových a hliníkových obalů funguje zatím ve třinácti zemích Evropy. Tam, kde byl zaveden, se to setkalo s pozitivním ohlasem u veřejnosti. Zda bude totéž platit i pro Českou republiku, uvidíme v roce 2025.

Poslechněte si celé Zaostřeno Kamily Schusterové v audiozáznamu.

Spustit audio

Související