Pěstitelé zeleniny se bojí o úrodu, sucho v kombinaci s velkým vedrem nemusí část rostlin vydržet

27. červenec 2022 07:47

Sucho a horko působí problémy zemědělcům, aktuálně především těm, kteří pěstují kořenovou zeleninu. Také některé zemědělce v Královéhradeckém kraji trápí sucho. V ohrožení je podle nich aktuálně především úroda kořenové zeleniny. Jaké můžou být škody a pomůže déšť, který by měl podle meteorologů přijít na konci týdne? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jak na tom zemědělci v Královéhradeckém kraji tedy jsou?

Čtěte také

Jsou místa, kde situace není úplně kritická, třeba v části Jičínska, ale například v okolí Hradce Králové je půdní sucho nebo zemědělské sucho, jak říkají hydrologové, velký problém. Dokonce je takové, že jedné zemědělské společnosti v blízkosti Hradce Králové kvůli počasí popraskaly rozvody vody na zalévání.

Suchá jílovitá půda totiž začala praskat a pohyby půdy rozvody zkrátka roztrhaly. Sice se to už podařilo opravit a zalévání obnovit, ale i když zemědělci kvůli nižšímu odpařování vody zalévají hlavně v noci, situaci to úplně neřeší.

Dokáží už teď zemědělci odhadnout případné škody?

Čtěte také

Zatím ne, spíš vůbec nemají představu o tom, jak to všechno dopadne. Ceny energií rostou, tím pádem rostou i náklady na zalévání, protože čerpadla jsou obvykle elektrická, a nikdo moc neví, kolik to všechno bude stát. Navíc se dá počítat s nějakými ztrátami na úrodě, takže odhadovat teď nějaké konkrétní číslo nikdo z oslovených zemědělců nechtěl.

Úplně málo to ale prý nebude. O něco lépe jsou na tom ti, kteří jsou napojení třeba na nějaký centrální systém závlahy, jaký si vybudovaly zemědělské společnosti na Hořicku. Tam se sbírá voda z řeky do nádrže na kopci a pak je rozváděna těm, kteří si jí předplatili. Taková zálivka vyjde na 30 tisíc korun ročně na hektar, ale firmy mají zase aspoň jistotu.

Byl by potřeba déšť, na tom se zemědělci shodují už delší dobu. Zaprší tedy v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Podle aktuálních informací z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu se v nejbližších dnech mohou v Královéhradeckém kraji objevit maximálně nepříliš vydatné přeháňky. Trvalejší déšť by se snad měl objevit v noci z pátka na sobotu, případně v sobotu přes den.

Jestli to bude stačit, to je otázka. Protože zemědělci sami říkají, že vedle deště potřebují také to, aby teploty klesaly z hodnot vysoko nad 30 stupni Celsia někam například k 25 stupňům. Zkrátka k normálnějším hodnotám.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související