Pes pozná psa. I na monitoru

15. únor 2013
Monitor

Pes dokáže poznat jiného psa bez ohledu na to, k jakému plemeni oba patří. A to nejen „naživo“, ale i podle obrázku na monitoru počítače.

Většina zvířat spolehlivě pozná, jestli jiné zvíře patří k jejich vlastnímu druhu či nikoli. Francouzské vědce zajímalo, jak dobří budou v této disciplíně domácí psi, kteří se vlivem šlechtění rozrůznili do širokého spektra velikostí i tvarů – od zavalitých buldoků s kulatou hlavou přes miniaturní čivavy, nízké jezevčíky a štíhlé chrty s protáhlým čenichem po obří plemena jako irský vlkodav.

Devíti speciálně cvičeným psům přehrávali na dvou počítačových monitorech fotografie hlav jiných psů různých plemen spolu se snímky lidí a jiných domácích i divokých zvířat. Úkolem psa bylo přejít na povel k monitorům a položením tlapy označit zvolený snímek. Všichni testovaní psi dokázali správně zařadit všechny snímky psů do jediné skupiny – a to bez ohledu na plemeno, ke kterému pes na monitoru patřil. Výsledky experimentu tak prokázaly, že pes může jiného psa poznat pouze na základě vizuálních vodítek a nezmate ho přitom ani velká variabilita psích plemen.

Zdroj: Science Daily, Animal Cognition

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio