Pentagon preventivně odhaduje ztráty z případné korejské války

27. září 2017

Pentagon propočítal ztráty, které by hrozily, pokud by začala válka na Korejském poloostrově. Server americké televize CNBC cituje vyjádření mluvčího Pentagonu Christophera Logana, podle kterého je Severní Korea reálnou hrozbou. Případný konflikt představuje největší riziko pro jihokorejskou metropoli Soul a jeho aglomeraci, tam by totiž mohly udeřit tisíce severokorejských raket a způsobit tak v této oblasti velké škody. Portál americké televize cituje názory amerických generálů ve výslužbě. Jeden z nich možnost, že dojde k jaderné válce se Severní Koreou, odhaduje na 10 procent a variantu klasického válečného konfliktu s režimem v Pchjongjangu vidí dokonce padesát na padesát.

S odvoláním na zdroj deníku Los Angeles Times se na stránkách CNBC také píše, že v uvozovkách “standardní” konflikt by mohl vést až ke 20 tisícům mrtvých Jihokorejců denně. Portál v této souvislosti připomíná aktuální výrok severokorejského ministra zahraničí, který obvinil prezidenta Donalda Trumpa z vyhlášení války Severní Koreji a dodal, že země má právo sestřelit americké bombardéry i v mezinárodním vzdušném prostoru. Minulý týden navíc tento diplomat řekl novinářům, že Severní Korea možná vyzkouší vodíkovou bombu v Tichém oceánu. Zatím přitom komunistický režim prováděl pouze podzemní jaderné testy.

Země-vzduch

Bezpečnostní experti, na které se CNBC odvolává, nejsou přesvědčení o tom, že by severokorejská armáda dokázala snadno sestřelit americká letadla vybavená pokročilými technologiemi. Podle Iana Williamse, analytika z washingtonského Centra pro strategická a mezinárodní studia, protivzdušné síly Pchjongjangu v posledních letech příliš nepokročily. Severokorejcům by mohl posloužit hlavně arzenál raket země-vzduch, které jsou známé pod názvem KN-06. Není ale jasná účinnost radarů těchto raketových systémů. Režim střely ale ukazoval na vojenských přehlídkách a státní média hlásí, že systém je v operačním nasazení od května.

Portál CNBC připomíná přelety amerických bombardérů a bojových letounů F-15 Eagle, které o víkendu demonstrovaly sílu východně od severokorejských břehů. Strategické stroje B-1B startovaly z tichomořského ostrova Guam, kde mají Spojené státy vojenské základny a na nich kolem 6000 vojáků. Dalších 25 800 mužů a žen je rozmístěných v Jižní Koreji a asi 50 000 v Japonsku.

Donald Trump

Ukázat sílu

Americký admirál ve výslužbě James Stavridis soudí, že válka by mohla začít v situaci, kdy Severní Korea vystřelí rakety na Guam nebo na pevninu blízko tohoto amerického území. Spojené státy by poté mohly odpovědět střelami Tomahawk s plochou dráhou letu. Stejnou zbraň podle CNBC zvolili Američané při útoku na syrskou vojenskou základnu po dubnovém chemickém útoku. Aby nevypadal jako slabý protivník, mohl by následně Kim Čong-un zareagovat úderem dělostřelectva na americké pozice v Jižní Koreji. Stavridis ale upozorňuje i na případné drastičtější možnosti severokorejského útoku.

Diktátor by se mohl pokusit dostat lodí jaderné zbraně do míst, kde by způsobily rozsáhlé škody, nebo svrhnout ničivé pumy z letadel. Americký admirál ve výslužbě Stavridis míní, že svět je teď nejblíže jadernému konfliktu v dějinách, snad jen s výjimkou karibské krize. Podle simulací Pentagonu by ale korejská válka mohla začít i méně závažným incidentem v demilitarizované hraniční zóně mezi oběma Korejemi, nebo provokací, která se rozvine v konflikt klasického typu.

Někteří bezpečnostní experti argumentují tím, že podobné incidenty v minulosti k válce nevedly, upozorňuje portál televize CNBC. Jiní oslovení analytici ale zdůrazňují, že Severní Korea je reálnou hrozbou. Zbrojní arzenál izolovaného režimu je podle nich tvořený balistickými střelami a kromě jaderných hlavic má Severní Korea zřejmě i rozsáhlé zásoby zbraní chemických. Severokorejskou raketovou hrozbu by mělo pomoci zmírnit nynější rozmístění protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji. Opatření ale příliš nepomůže Soulu s jeho předměstími, kde žije asi polovina jihokorejské populace, tedy kolem 25 milionů obyvatel.

Ohrožení civilistů

Napětí mezi Severní a Jižní Koreou stoupá

Dosah antiraket je údajně až 200 kilometrů, základnu má protiraketový systém ale až 227 kilometrů od Soulu v oblasti Songdžu. Další z amerických expertů, Dean Cheng z washingtonské nadace Heritage Foundation , podotýká, že Jižní Korea už investovala velké částky do budování krytů a cvičení civilní obrany. Podle něj by se totiž Severokorejci nezdráhali zaútočit ani na obytné domy nebo další civilní cíle.

Experti se podle CNBC obávají toho, že Američané zatlačí na severokorejského vůdce Kim Čong-una příliš tvrdě a tím posílí jeho paranoidní tendence. Televize na svých stránkách připomíná, že v posledních měsících Severní Korea už vícekrát pohrozila útokem jaderných zbraní na americké území. Režim také nejméně dvakrát otestoval mezikontinentální balistické střely, které by zřejmě dokázaly zasáhnout nejméně polovinu pevninského území Spojených států. Tedy včetně měst na východním pobřeží, jako je New York nebo Boston.

autor: mam
Spustit audio