Peňás: Jsme zaostalí a xenofobní, protože k nám nikdo nechce

16. říjen 2015

Uprchlická krize a debata o ní znovu otevřely otázky po nás samých. Jací jsme coby národ? Jsme prozíraví, když se nechceme podvolit diktátu těch, kdo si sami údajně nevědí rady a udělali spoustu chyb, nebo jsme sobečtí a nesolidární, když jsme dosud projevovali nulovou ochotu uprchlíky přijímat? Máme se jako národ stydět?

„Stát se k uprchlíkům staví nesolidárně, takže za současnou politickou reprezentaci je důvod se stydět,“ prohlásil v pořadu Pro a proti náměstek brněnského primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Existují samozřejmě výjimky, dodal radní. „Výjimky jako ministr Pelikán, a doufám, že jich bude dále přibývat.“

„Je to zbabělost ze strany vlády. Nemá dostatek důvěry v sama sebe a v to, že nakonec přesvědčí veřejnost, že je vhodné být solidární s ostatními zeměmi a že není vhodné se uzavírat do sebe,“ tvrdí politik.

Ten je přesvědčen, že by Česká republika měla dávat najevo všem lidem, tedy i uprchlíkům, že je možné zde normálně žít.


Hollan: „Jestliže hlavní proud imigrantů míří do Německa a nechce jít do ČR, tak právě proto je podivný ten český strach z toho, jak nám uprchlíci zničí kulturu, když sem vlastně nikdo nechce… Jsme hodně xenofobní, protože u nás idea multikulturalismu ani neměla možnost zakořenit.“

Kulturní redaktor Lidových novin a publicista Jiří Peňás by si emoci jako stud vyhradil pro něco jiného. „Se státem, vládu, politickou reprezentaci ale můžeme nesouhlasit,“ dodal.


Peňás: „Vláda je alibistická. Kdyby skutečně stály na našich hranicích davy uprchlíků, toužily do Čech přijít, a vláda je odmítala sem pustit, je důvod protestovat. To se ale neděje. Situace, kdy začneme přemlouvat uprchlíky, aby k nám přišli a my se tak stali ušlechtilou zemí, mi připadá jako komická.“

„Vždy jsem byl zastánce toho, čemu se říká nepřesně přijetí kvót v rozumné, ale maximální míře solidarity s mnohem postiženějšími zeměmi, a to vláda nečiní. Něco jiného jsou uprchlické kvóty, o kterých nejsem přesvědčen,“ objasnil své stanovisko novinář.

Podle něj je ale možné se stydět za výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu uprchlíků. „Stydět se a zároveň se tím bavit.“

„Zemanovy výroky na adresu uprchlíků obsahují jistou míru brutální pravdy, ale tvrdím, že by je neměl říkat prezident republiky,“ říká novinář.

Rozhodující v tuto chvíli je, kam uprchlická vlna míří. „A teď rozhodně ne do České republiky.“

„Jsme zaostalí a xenofobní, neboť k nám nikdo nejde,“ nahlédl pod pokličku národního resentimentu Jiří Peňás.

autoři: luv , oci
Spustit audio