Peking otevírá nový propagandistický kanál. Do světa se rozezní Hlas Číny

26. březen 2018

V Číně vznikne nová zpravodajská skupina. Jejím úkolem bude zajistit, aby byl čínský hlas slyšet hlasitě a jasně po celém světě. Zpravodajský gigant s názvem Hlas Číny vznikne sloučením tří zpravodajských platforem: čínské státní televize a dvou rovněž státních rozhlasových institucí, Čínského národního a Čínského mezinárodního rozhlasu.

Nová společnost bude zaměstnávat na 14 tisíc lidí, informuje server americké stanice CNN. Plánované sloučení proběhne v rámci rozsáhlého vládního programu reorganizace, který podporuje prezident Si Ťin-pching. Snaží se tak upevnit moc strany a kontrolu ve všech oblastech řízení státu.

Název Hlas Číny připomíná rozhlasovou stanici Hlas Ameriky, kterou založil Washington v době druhé světové války. Čínská zpravodajská skupina má za úkol „propagovat teorie, pokyny, principy a strategie strany“ a dále „šířit zajímavé příběhy z Číny“, uvádí dokument o chystané restrukturalizaci zveřejněný agenturou Nová Čína.

Mediální gigant bude pod přímou kontrolou oddělení propagandy Komunistické strany Číny. Úřady se do takového projektu pouští v době, kdy internet a sociální média znesnadňují udržení kontroly nad převládajícím diskurzem ve společnosti. Peking vynakládá velké úsilí na to, aby se mu podařilo zachovat striktní cenzuru doma v Číně, peníze ale investuje i do šíření propagandy v zahraničí.

Čtěte také

Nejmocnější čínský lídr za posledních několik desítek let, prezident Si Ťin-pching, ostře zakročuje proti svobodě projevu od nástupu do funkce v roce 2012. Zároveň prosazuje tvrdou linii, pokud jde o roli zpravodajských médií při „ideologické práci“ strany, uvádí CNN.

Čína v uplynulých deseti letech investovala miliardy dolarů na globální kampaně s cílem šířit své názory a zlepšit svůj obraz v zahraničí. Státní televize zahájila rozsáhlé aktivity ve Washingtonu a keňském Nairobi, zatímco Čínský mezinárodní rozhlas vysílá v 65 jazycích, což je více než jakákoliv jiná stanice na světě.

Komunistická vláda dále zakládá kulturní centra po celém světě, například Konfuciánské instituty pro výuku čínského jazyka. Zároveň čím dál častěji poskytuje granty zahraničním think-tankům ve snaze ovlivnit veřejné mínění. Některé čínské snahy v zahraničí vyvolaly vlnu nevole. Politici z různých zemí včetně Austrálie a Spojených států obvinili Peking z politických zásahů prostřednictvím zahraničních operací, připomíná CNN.

Spustit audio