Pekarová Adamová: Ať se uskromní ti, kteří mohou. Opozice zamlčuje, že za současný stav může Putin

Jak se poslanci staví k upravenému státnímu rozpočtu, který prohlubuje schodek o 50 miliard korun? Jaká je atmosféra v Poslanecké sněmovně po pátečním jednání o nedůvěře vládě, které poznamenaly vzájemné střety koaličních a opozičních zákonodárců? A je vhodné v momentálním společenském rozpoložení razit heslo „svetr proti Putinovi“? Tomáš Pancíř se ptal Markéty Pekarové Adamové, předsedkyně Poslanecké sněmovny a strany T0P 09.

Vy jako koalice chcete navýšit schodek státního rozpočtu o 50 miliard. Výdaje státního rozpočtu poprvé v historii mají přesáhnout 2 biliony korun. Hned v prvním bodě programového prohlášení vaší vlády ale mezi prioritami píšete: „Naše země potřebuje odpovědnou rozpočtovou politiku…“ Jak to jde dohromady s tím, že dnes navrhujete zvýšit letošní schodek státního rozpočtu o 50 miliard?

Programové prohlášení a tyto priority samozřejmě platí. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že vznikalo v prosinci minulého roku, kdy ještě neprobíhala válka na Ukrajině, kdy diktátor Putin ještě nenapadl blízký stát, ve kterém probíhá konflikt ozbrojený. S námi Putin bojuje skrze ceny plynu a ceny energií. 

Čtěte také

To je důsledek těchto změn, které nastaly v globálním smyslu, a my samozřejmě na to museli reagovat. Kbychom teď trvali na tom schodku, který jsme už předtím přepracovali po minulé vládě a snížili ho o 100 miliard, tak bychom nemohli dělat takové kroky, jako je nákup plynu, abychom ho měli na topnou sezonu k dispozici. Aby se nikdo nemusel bát, že tady dojde k nějakým černým scénářům, že budeme mrznout a budou krachovat ve velkém firmy. Zkrátka nemohli bychom dělat kroky, které dělat musíme.

Na druhé straně vy jste v těch minulých letech, kdy jste byli v opozici, vždycky při schvalování státního rozpočtu mluvili o tom, jak stát plýtvá, jak je potřeba šetřit. Máte pocit, že v tuto chvíli stát víc šetřit nemůže?

Určitě stát šetří a šetří všichni ministři a šetří i třeba Poslanecká sněmovna. Ale v tuto chvíli musíme prostě vnímat tu změněnou realitu a ta také vyžaduje, abychom více pomohli občanům zvládnout vysoké ceny, ať už energií, nebo všeho ostatního. Proto také je tam třeba nutné započítat výdaje na příspěvek pro každé dítě 5000 korun.

Tyto věci se zohledňují v tom schodku. Ale přestože právě takto pomáháme a řešíme všechna úskalí, která plynou i z dopadů války na Ukrajině, tak musíme vnímat, že kdybychom nechávali rozpočet, jak ho naplánovala ještě dávno před válkou bývalá vláda pod vedením Andreje Babiše, tak by ten schodek byl stále o 50 miliard vyšší, než teď navrhujeme.

Čtěte také

Dnešní jednání sněmovny trvá už skoro šest hodin a v době, kdy spolu mluvíme, se nechýlí k závěru. V průběhu padly ostřejší výměny názorů mezi koalicí a opozicí. Minulý týden jsme sledovali dlouhé a místy vyhrocené jednání o nedůvěře vládě. Dva týdny zpátky jste jednali i v noci a v sobotu o snížení plateb za zdravotní pojištění za státní pojištěnce. Trápí vás jako předsedkyni sněmovny ta konfliktní atmosféra, která tady v Poslanecké sněmovně je?

Určitě ji neberu na lehkou váhu a myslím si, že je špatně, jak často je ta situace konfliktní. Ale je to, byť se snažíme o dohody, velmi často způsobeno tím, že opozice není ochotná ani poté, co se dohodneme, podáme si ruku, tak ty dohody skutečně dodržet. Je to její vizitka. Hodně to hovoří o hnutí ANO a SPD.

To tady opravdu nebývalo zvykem. I pamětníci, kteří tady ve sněmovně jsou, říkají, že si nepamatují takto nekonstruktivní opozici. Ale musíme se s tím vypořádat. Prostě to tak je a my děláme všechno pro to, aby se to změnilo. Ale je to i vzkaz voličům a občanům, jak kdo funguje. A mrzí mě, že mnozí mají na prvním místě svůj zájem, a ne zájem společný. Zvláště v takto tíživé době, v jaké jsme.

Čtěte také

Uvažovala jste, jak vaše nedávné propagační video o svetru proti Putinovi může působit na lidi, kteří jsou opravdu v těžké situaci? Třeba na tu třetinu domácností, které podle aktuálního výzkumu PAQ Research a ČRo Život k nezaplacení, už teď mimo topnou sezonu nevychází s měsíčními příjmy? To znamená, že měsíčně jsou na nule nebo v záporu?

Právě proto mluvím k těm zbývajícím, k většině 70 % naší populace, kterým se snažím sdělit, že abychom pomohli, abychom mohli být solidární s těmi, kteří už nemají, kde si ze svého komfortu ubrat, tak si my ostatní ten komfort ubrat můžeme.

Je tady celá řada kroků, kterými jdu příkladem. Dnes Poslanecká sněmovna vydává svoje nové nařízení o tom, jak bude šetřit energiemi. Nebude nasvícena budova sněmovny, zásobníky teplé vody nebudou na tak vysoké teplotě, snížíme je o 20 stupňů Celsia. Bude se méně vytápět, už teď se dávno méně klimatizuje.

Takže celá řada těchto kroků může jít i ze strany úřadů, veřejných budov, a to dobrovolně a bez toho, aby nám to někdo musel přikázat. Tak činíme. Jdeme příkladem a nejenom, že tím ušetříme finanční prostředky v této tíživé době, ale zejména spotřebováváme méně a méně.

Jaký podnět pro vládu přináší sobotní demonstrace na Václavském náměstí? A chystá se vládní koalice SPOLU postavit svého kandidáta na prezidenta? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , tec
Spustit audio

Související