Pekarová Adamová: Jsme zadlužení až po uši. Nemůžeme si dovolit vyšší důchody ani nic, co není nutné

23. červen 2021

Na mimořádné schůzi poslanci projednají variantu dodatečného navýšení starobních, invalidních, pozůstalostních a dalších důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Ekonomové ale upozorňují na nesystémovost návrhu. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová konkrétně kritizuje plošnost diskutovaného navyšování. „Vláda by měla přikročit spíš k nějakému speciálnímu programu pomoci seniorům v hmotné nouzi,“ radí.

Podle Zamrazilové je potřeba rozlišit příčiny nízkých důchodů u jednotlivých penzistů a podle toho příspěvky zacílit: „Na dávky v hmotné nouzi se vydává pouze kolem šesti miliard, takže kdyby se tato částka navýšila, nezatížilo by to státní rozpočet tak dramaticky.“

Čtěte také

S plošným navyšováním důchodů nesouhlasí ani předsedkyně jedné z opozičních stran Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Jsme za poslední dva roky zadlužení až po uši. V tuto chvíli si výdaje nejen na důchody, ale na cokoli nad rámec toho, co je opravdu nutné, nemůžeme dovolit.“

Civilizační úroveň společnosti je dána tím, jak se chová k nejslabším, a senioři do této skupiny také patří.
Alena Gajdůšková (ČSSD)

Přestože Pekarová Adamová, jejíž strana kandiduje ve volbách s uskupením Spolu, ujišťuje, že i opozice si přeje pro důchodce co nejvyšší možné penze, je nutné zůstat nohama na zemi a slibovat jen takové navýšení, které si stát bude moct dovolit. A to nejen příští rok, ale i v dalších letech.

„Kdyby se nějaká rodina chovala jako tato vláda, tak už by dávno mířila do exekuce,“ glosuje.

Čtěte také

Alena Gajdůšková z vládní ČSSD je ale přesvědčená, že tři stovky navíc pro důchodce jsou krok správným směrem, a odmítá, že by šlo o předvolební dárek potenciálním voličům.

„Civilizační úroveň společnosti je dána tím, jak se chová k nejslabším, a senioři do této skupiny také patří. Když přidáte těm příjmově nejnižším, peníze se v ekonomice otočí až sedmkrát,“ vysvětluje s tím, že penzisté své peníze utratí a roztočí tak kola ekonomiky.

Kde na to vezmeme?

Na otázku, kde hledat rezervy pro navyšování důchodů, odpovídá Gajdůšková poukazem na dividendy odcházející z České republiky. Řešení vidí například v digitální dani.

Hosty byli:
Alena Gajdůšková, ČSSD, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku
Markéta Pekarová Adamová, TOP 09, předsedkyně strany a místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku
Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady
Tomáš Kostelecký, první zástupce ředitele Sociologického ústavu Akademie věd ČR

„Od sociálních demokratů poslouchám už osmým rokem, co jsou ve vládě, že budeme mít různé nové daně, zdanění dividend. Ale zatím to nebyli schopni prosadit,“ reaguje Pekarová Adamová.

A připomíná, že ve hře je schvalování něčeho, co přijde státní rozpočet na jedenáct miliard, a je proto nutné odpovědně zvážit, zda jde o výdaj nutný nebo zbytný a kde na výdajové stránce případně potřebnou sumu ušetřit.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Renaty Kropáčkové.

Spustit audio

Související