Péče o myčky na nádobí

18. březen 2002
Dobrá rada

Myčka na nádobí má mnoho výhod - nejen, že vám šetří práci, ale zároveň vám ušetří i peníze, protože nespotřebuje tolik vody, kolik obyčejně vyteče z vodovodního kohoutku při klasickém mytí nádobí. Andree Říhové to potvrdil Josef Kotek z Easyhomu.

Kotek: Užitných vlastností je několik. Některé vycházejí z technických parametrů a z praktického pohybu v kuchyni. Mezi praktické patří, že veškeré nádobí, které se použije při snídani, obědě a večeři se do myčky vejde a jednorázově dojde k umytí. Druhá vlastnost je, že velké množství nádobí umyjeme v malém množství vody.

Jak se docílí, aby nádobí bylo perfektně čisté? Někdy si lidé stěžují na bílé nebo šedé skvrny.

Kotek: Doporučuji zjistit tvrdost vody. V Praze je běžně voda měkká a myčka se nemusí nastavovat na vysoké stupně při dávkování. Dávkování probíhá ve dvou směrech. V prvním jde o dávku soli, která vodu změkčuje, odstraňuje nerostné soli. Čím je voda tvrdší, tím vyšší stupeň nastavujeme a orientujeme se podle návodu k použití. Druhé je oplachovací, kde je potřeba opět s přihlédnutím na tvrdost vody a praktickou zkušenost správně zvolit dávkování. Jestliže jsou na nádobí vidět skvrny od zaschlých kapek, zvýšíme stupeň dávkování oplachu.

Jak je to s hrnci a kastroly? Ne vždycky se je prý nepodaří vyčistit, umýt.

Kotek: Záleží na tom, po jakém pokrmu je nádobí myto. Doporučuji někdy toto nádobí předmýt, protože žádná myčka nám připálené jídlo z nádobí neodstraní.

Jak se o myčku musíme starat, čistit ji?

Kotek: Je nutné čistit alespoň jednou týdně mechanický filtr od zbytků nerozpuštěných potravin a asi za půl roku použít speciální odmašťovací prostředek a nechat proběhnout mycí cyklus.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu