Péče o dřevěný nábytek a podlahy

20. březen 2002
Dobrá rada

Dnes se budeme věnovat tomu, jak se starat o vybavení domu nebo bytu. Dřevěný nábytek má doma asi každý. Víte ale, jak o něj pečovat, aby vydržel po léta? Pracovní stůl nebo kuchyňský nábytek často poškodíme tím, když na něj odložíme nápoj s horkou tekutinou. A tak pokud jste někdy zapomněli dát si pod hrnek podšálek nebo třeba korkovou podložku, možná se vám do dřeva vyrylo kolečko. Josef Kotek z Easyhomu říká, že to, zda půjde odstranit, záleží na intenzitě poškození.

Kotek: Mnohdy už nepomůže nic jiného, než přebroušení vrchní desky, nebo předýhování. Jde-li o povrchovou vadu, mohou pomoci speciální prostředky na dřevo a konzervační přípravky s příměsí včelího vosku, který chrání i před znečištěním.

Nepřítelem dřevěného nábytku je také prach.

Kotek: Je nutné nábytek pravidelně otírat od prachu. Pomocníků k této činnosti je na trhu mnoho, ale tady jde hlavně o pravidelnost, alespoň jednou týdně. Jinak se prach usadí trvale a nesmyvatelně na nábytku. Pravidelná konzervace je také vhodná, zejména začínáme-li uklízení mokrou cestou.

O dřevěné podlahy, parkety nebo korek na podlaze jsou výhodné, se podle Josefa Kotka nijak zvlášť starat nemusíte.

Kotek: Takový typ podlahy nepotřebuje téměř žádnou údržbu, stačí běžné vytírání a vhodná konzervace tvrdými vosky. Po několika letech dochází ke snížení vrchní nátěrové vrstvy, zejména u korku, a tak prošlapanou vrstvu odmastíme, jemně obrousíme, natřeme a po zaschnutí naneseme nátěr na celou podlahu.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu