Paynes Crossing - zastávka na Podzemní dráze

23. září 2010

Američtí vědci zkoumají v Ohiu zbytky vísky Paynes Crossing, kterou založili před válkou Severu proti Jihu odpůrci otroctví, aby nabídla dočasné útočištěm uprchlým otrokům směřujícím do Kanady.

Dnes prozrazuje existenci vísky Paynes Crossing v jihovýchodním Ohiu jen pár náhrobků na dávno zaniklém hřbitově. Ve dvacátých letech 19. století tu však bylo rušno. Do lesů na jihovýchodě Ohia přišlo hned několik rodin propuštěných otroků, které vykácely les a založily tu farmy. Jejich příchod nedává na první pohled smysl. Tahle výspa v lesích se nijak zvlášť nehodila ani k zemědělství, ani k bednařině, kterou si obyvatelé Paynes Crossing přivydělávali.

Archeoložka Ann Cramerová, která se výzkumem dávné lesní vísky už několik let zabývá, je však přesvědčena, že Paynes Crossing byl založen zcela cíleně jako jedna ze stanic tzv. Podzemní dráhy. Tak se říkalo ilegální síti úkrytů a převaděčů, kteří pomáhali uprchlým otrokům na cestě za svobodou z jižních otrokářských států do Kanady.

Na hlavu uprchlíků byla vypsána odměna, a tak měli obvykle v patách smečku lovců lidí. Bez Podzemní dráhy byly šance uprchlého otroka mizivé. Mezi rokem 1830 a 1865 využilo jejích služeb asi 70 tisíc osob. Po zrušení otroctví Podzemní dráha zanikla. Zanikla i víska Paynes Crossing. Už jí nebylo zapotřebí a její obyvatelé odešli za snadnějším živobytím.

Tuto zprávu jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 29. 2. 2008.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka