Pavla Horáková: Vždycky jsem chtěla psát a vždycky jsem si našla spoustu výmluv

10. květen 2019

Původně autorka dětských knih překvapila Teorií podivnosti, za kterou získala Magnesii Literu. Jak knihu číst a co má společného s hlavní hrdinkou, prozradila v pořadu Blízká setkání.

„Vždycky jsem chtěla psát a vždycky jsem si našla spoustu výmluv, proč ještě nemůžu. A když už jsem neměla výmluvu, tak jsem si netroufala psát rovnou pro dospělé a vzala to oklikou přes děti. Byla to trošku zbabělost,“ přiznala Pavla Horáková, kterou Tereza Kostková zpovídala na festivalu Svět knihy 2019.

Její román Teorie podivnosti je pro některé čtenáře možná žánrově těžko zařaditelný. „Dá se to číst jako milostný román, detektivka, sborník úvah a teorií i jako mírná satira na současnou společnost,“ popisuje autorka. Co má společného s románovou hrdinkou?

„Jsou to úvahy a životní drobnůstky, jako je chuť večer na snídani nebo pohled na hodiny vždy přesně ve 22:23. Mám ráda hrdinky, které se mi nějak podobají. Ale není jich moc, protože literatura po staletí zobrazovala ženy jako okrasné bytosti.“

Proč se rozhodla pro spisovatelskou dráhu? Podporovala ji maminka v psaní? Kdo byl prvním čtenářem románu? Co je kniha v životě člověka? Je něco, co ji naučilo překládání? Kde se v jejím životě vzala srbština?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související