Pavel Vondra: „Vítězný únor“ po jemensku

16. únor 2015

Slavná revoluce, která vymanila jemenský lid z okovů nespravedlnosti – tak své mocenské tažení, jež vyvrcholilo tzv. ústavním prohlášením z 6. února, označují sami Húthíové, respektive hnutí Ansár Alláh, čili Stoupenci Alláha, jak si toto šíitské ozbrojené hnutí samo říká.

Jejich odpůrci – a těch je ve většinově sunnitském Jemenu přinejmenším stejně jako jejich příznivců – ovšem hovoří o puči.

A to není zdaleka jediný důvod, proč v posledních událostech v nejchudší zemi arabského světa můžeme najít silné paralely s naším vlastním „Vítězným únorem“ roku osmačtyřicátého.

I tady předcházela převzetí moci ne zcela promyšlená demise vlády a pak i rezignace samotného prezidenta Abdurrabu Mansúra Hádího, jenž byl – podobně jako svého času Edvard Beneš – přitlačen ke zdi po lednovém dobytí prezidentského paláce šíitskými ozbrojenci.

Ti se ze svých původních bašt v horách severní provincie Sa'ada přesunuli do hlavního města San'á už loni v září, když se jim definitivně podařilo překonat postupně ochabující odpor jemenské armády a stát se největší ozbrojenou silou v zemi.

Čtěte také

Svou legitimitu ostatně vždy čerpali z hlavní svých zbraní.

Otázkou samozřejmě zůstává, nakolik legitimní byl jimi rozpuštěný parlament, do něhož lidé naposledy volili své zástupce před téměř 12 lety, či prezident Hádí, jenž v prezidentských volbách před dvěma lety neměl žádného protikandidáta.

Dnes tedy v Jemenu oficiálně vládne revoluční výbor v čele s Muhammadem Alím al-Húthím, bratrancem stávajícího vůdce Húthíů Abdulmalika al-Húthího.

Žhavou kandidátkou na nezáviděníhodnou roli jemenské Milady Horákové je Tawakkol Karmánová, bojovnice za ženská práva, laureátka Nobelovy ceny míru za rok 2011 jedna z tváří arabského jara v Jemenu

Svůj program nikdy jasně neformulovali, pokud za program nebudeme považovat jejich tradiční pokřik: „Bůh je veliký, smrt Americe, smrt Izraeli, prokletí židům, vítězství islámu!“

Tvrzení, že jsou prodlouženou rukou šíitského Íránu, ale vždy důsledně popírali a své kritiky naopak obviňují z přisluhovačství západnímu imperialismu a saúdskoarabskému salafismu.

Nedá se proto vyloučit, že se brzy v Jemenu dočkáme i prvních politických procesů s odpůrci nových pořádků.

Žhavou kandidátkou na nezáviděníhodnou roli jemenské Milady Horákové je Tawakkol Karmánová, bojovnice za ženská práva, laureátka Nobelovy ceny míru za rok 2011, jedna z tváří arabského jara v Jemenu.

Televizní stanice Al-Džazíra v neděli přinesla rozhovor s mladým aktivistou, který byl údajně po svém zadržení na jedné z demonstrací proti Húthíům několik hodin mučen a donucen k vylhanému přiznání, že si nechal za účast na protestní akci platit právě od Karmánové a dalších osob, jež jsou prý v americkém a britském žoldu.

Většina diplomatů, a to nejen západních, se navíc minulý týden z Jemenu stáhla, a země se tak kvapem dostává do mezinárodní izolace, aniž by na jejích hranicích musel kdokoli vztyčovat železnou oponu.

autor: pav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.