Pavel Vondra: Samozvaný chalífa se obrací k muslimům. Vyslyší ho?

7. červenec 2014

Ramadán je pro všechny muslimy požehnaným měsícem – byl to totiž právě devátý měsíc islámského lunárního kalendáře, kdy Prorok Mohamed podle tradice obdržel první boží zjevení. Na paměť toho drží muslimové půst a měli by také více než kdy jindy poslouchat Boha, protože se jim za to dvojnásobně odmění.

V černém hávu a černém turbanu oděný Abu Bakr Bagdádí – či chalífa Ibrahim, jak si tento vůdce radikálních islamistů nově říká – to ve svém kázání proneseném v mosulské mešitě neopomněl zdůraznit. A dodal i kontext, v jakém mají věřící jeho slova chápat, když připomněl, že v měsíci Ramadánu tentýž prorok shromáždil armády k boji proti nevěřícím.

Některé džihádistické skupiny skutečně stupňují během Ramadánu své aktivity, přepokládat, že se tak nyní stane v mnohem větší míře, by ale bylo mylné. Bagdádího autoritu totiž neuznávají dokonce ani všichni salafisté.

Čtěte také

O to menší šanci má zaujmout zbytek z více než půldruhé miliardy muslimů na celém světě. Jsem si například vcelku jistý, že žádný z mých muslimských přátel od jižních Filipín přes Pákistán a Jemen až po severní Afriku neztratí rozmýšlením nad Bagdádího kázáním ani vteřinu (i když jsou všechna tato místa často označována za semeniště radikálního islámu).

Organizace Islámský stát na sebe logicky strhává velkou pozornost světových médií, je ale dobré neztrácet ze zřetele, že islám není homogenní a že naprostá většina muslimů jsou lidé, kteří vyznávají úplně jiné hodnoty než Bagdádí a jeho spolubojovníci.

Samozvaný chalífa Ibrahim – Abu Bakr Bagdádí – se obrací k muslimům. Vyslyší ho?

Vezměme například vlivného tureckého kazetele Fethullaha Gülena, který má miliony stoupenců na celém světě. Ve své knize s všeříkajícím titulem Láska a tolerance vysvětluje, proč se „skuteční muslimové nemohou stát teroristy“.

A nejsou to jen slova do větru. Jeden z Gülenových stoupenců, viceprezident turecké charitativní organizace Kimse Yok Mu Metin Çetiner, mi před měsícem v Istanbulu vysvětloval, jak je možné, že od lidí každý rok vyberou desítky milionů dolarů na humanitární pomoc, kterou pak naprosto nezištně distribuují obětem živelních pohrom na celém světě bez ohledu na jejich vyznání – například když převážně křesťanskou centrální část Filipín loni zdevastoval ničivý tajfun, byli turečtí záchranáři první, kdo se na místo neštěstí dostal.

„Prorok Mohamed říkal, že nejlepší z nás jsou ti, kdo pomáhají lidstvu. Nemluvil o muslimech, mluvil o lidech obecně,“ řekl mi tento bývalý učitel turečtiny.

Na samozvaný chalífát v Sýrii a Iráku jsem se ho sice neptal – tou dobou ostatně ještě ani neexistoval – i tak ale spolehlivě vím, co si o výzvách ke globálnímu džihádu myslí.



Šéf radikální ozbrojené skupiny Islámský stát Abu Bakr Bagdádí na videonahrávce vyzývá muslimy k boji proti nevěřícím

autor: pav
Spustit audio