Pavel Polák: V Německu se začíná koronavirus opět vracet

14. srpen 2021

Setkali se dřív, než měli. Kancléřka Angela Merkelová a všech šestnáct zemských premiérů.

Epidemická křivka stoupá. Sice nijak výrazně, vlastně se drží u vodorovné osy, ale ve srovnání se stejnou dobou vloni stoupá ta letošní výrazně rychleji. A to je znepokojivé. Loni bylo Německo nuceno zavést nejprve lehký, a potom tvrdý lockdown. Tomu se chce vláda, včetně spolkových zemí, vyhnout. Proto to předsunuté jednání.

Čtěte také

Srovnávat loňský a letošní rok pouze podle takzvané týdenní incidence – tedy podle toho, kolik nových případů odchytnou testy za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel – není přesné.

Německo se tohoto ukazatele drželo, od něj odvíjelo restrikce všedního života a další protikoronavirová opatření. Letos už je ale situace jiná. Je tu vakcína. Ale tou se naočkovat nechce nechat tolik lidí, kolik by spolková vláda chtěla. Zatím je kompletně proočkováno 56 procent německého obyvatelstva. Kancléřka Angela Merkelová by chtěla, aby to do podzimu bylo 75 procent, ideálně 80. To se ale současnou rychlostí rozhodně nestihne.

Podpora očkování

A tak se vláda včetně spolkových zemí rozhodla zatlačit na ty, kteří s očkováním otálejí nebo kteří ho odmítají. Negativní testy zůstanou i nadále předpokladem pro návštěvu restaurací, barů, sportovišť a všech ostatních veřejných akcí. Ovšem od 11. října už za ně nebude platit stát, ale lidé sami – tedy ti, kteří nejsou naočkovaní. Proč by měl stát platit z eráru testy pro ty, kdo vakcínu odmítají? To není solidarita, tvrdí vláda v Berlíně.

Čtěte také

Skoro 4 miliardy bude stát letos testování německou státní kasu. Není to částka, která by spolkovou republiku položila, ale také to není částka zanedbatelná.

Jak po jednání s kancléřkou řekl bavorský premiér Markus Söder, tlak na ty, kdo se očkování brání, se bude zvyšovat. On by si dovedl představit, že vstupenkou do normality by bylo pouze očkování. Negativní test by už nestačil. Söder zatím nemá mezi ostatními premiéry podporu, ale důraz je na slově zatím.

Lockdown stojí Německo a jeho ekonomiku astronomické částky. Pokud by se skutečně epidemická křivka na podzim podobně jako loni vymrštila vzhůru a lockdown s jeho ekonomickými následky by byl nevyhnutelný, tolerance vůči těm, kdo vakcínu odmítají, bude klesat k nule.

Angele Merkelové nejde o to, zvládnout tuto koronavirovou krizi tak, aby jí to neubralo politické body. V tomto ohledu jí o nic nejde. Na podzim skončí, ať se stane cokoli. Merkelová říká, že očkování je příspěvkem každého jednotlivce, který může prokázat společnosti. Neříká to proto, že chce bodovat u voličů, ale proto, že je o tom přesvědčená.

Autor je zpravodaj Deníku N v Německu

autor: Pavel Polák
Spustit audio

Související