Pavel Polák: Německou předvolební kampaní zamíchaly ničivé povodně na západě země

7. srpen 2021

Je skoro až s podivem, jak rychle se na vedlejší koleji ocitla pandemie koronaviru, která veřejnému, stejně jako politickému životu v Německu udávala rytmus posledního půldruhého roku. Ale tak to už s přírodními katastrofami bývá. Jsou koncentrované, škody okamžitě viditelné a potřeba jednat tomu úměrně vysoká.

Armin Laschet, kterého konzervativní duo CDU/CSU vyslalo do zářijového boje o kancléřský úřad, ujišťoval veřejnost hned po povodních, že tuto přírodní katastrofu nezneužije pro svou politickou kampaň. Voda poničila obce a města v okolí Kolína nad Rýnem a Bonnu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, jejímž premiérem Laschet je.

Pokud politik tvrdí, že nebude instrumentalizovat takovéto výjimečné situace, věřit se tomu příliš nedá. Lidé v postižených regionech očekávají, že se o ně stát postará, že v tom nejsou sami a že jim volení zástupci dokážou pomoct.

Nevhodné chování

Čtěte také

Přívalové záplavy v Hamburku v roce 1962 vynesly vzhůru talentovaného politika Helmuta Schmidta, pozdějšího kancléře, který se osvědčil i jako schopný krizový manažer. To se zatím o Arminu Laschetovi říct nedá. Laschetovo pochechtávání jakémusi vtipu v kroužku svých spolupracovníků za zády prezidenta Steinmeiera, který v jednom ze zasažených regionů pronášel projev, zachytily kamery i fotoaparáty. Ačkoli se Laschet za toto své faux pas mnohokrát omluvil, rozhořčenou veřejnost tím neuklidnil.

Možná skutečně drží slovo. Ze záplav v Německu opravdu žádné plusové politické body vytřískat nehodlá. Naopak je ztrácí.

Zelená naděje

Čtěte také

Annalena Baerbocková, která vede Zelené do parlamentních voleb a která na jaře vystřelila v průzkumech vzhůru jako vesmírná raketa, klesla během léta v porovnání s očekáváními na poměrně nízkou letovou hladinu. Baerbocková zaškobrtla hned dvakrát.

Nejprve přiznala, že finančnímu oddělení Bundestagu neuvedla všechny své příjmy, a pak se v její před volbami vydané knize s názvem „Nyní“ objevily pasáže zavánějící opisováním. Po záplavách v Severním Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falci hledá Baerbocková jakékoli stéblo, s jehož pomocí by se mohla z nízkých preferencí vytáhnout výše. Zelení proto přicházejí s návrhem zřídit nové ministerstvo – Ministerstvo na ochranu klimatu.

Klidný ministr

A pak je tu sociální demokrat Olaf Scholz, kandidát politické strany, která už více než deset let skomírá. Scholz coby spolkový ministr financí sedí na státní pokladně, jeho role po ničivých záplavách není zanedbatelná. Slibuje okamžitou pomoc, kterou vláda už schválila.

Ani Olaf Scholz není žádný charismatický vůdce. Pokud se rozvášní, není to patrné. Jeho politické projevy jsou klidné, mírné a leckdo by řekl i nudné. Ale možná je to právě ten klid, který se Němcům líbí. A také to, že se Scholzovi žádné faux pas nebo skandálek na paty nelepí.

Podle aktuálního průzkumu agentury Civey by si Němci za kancléře nejvíce přáli právě Olafa Scholze – to je v tomto velmi poklidném předvolebním boji velké překvapení. Dvacet pět procent respondentů by ho chtělo mít v budově kancléřství. Annalenu Baerbockovou dvacet jedna procent a Armina Lascheta pouhých sedmnáct.

Pro nejsilnější politickou stranu CDU, za kterou Laschet kandiduje, to je velmi studená sprcha. Do voleb zbývá už jen sedm týdnů.

Autor je zpravodaj Deníku N v Německu

autor: Pavel Polák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.