Pavel pojede v zaběhlém rytmu, Babiš se pokusí získat nevoliče, odhaduje politolog

15. leden 2023

Příštím českým prezidentem bude buď generál ve výslužbě Petr Pavel, nebo předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Oba se ziskem kolem 35 procent postoupili do druhého kola prezidentských voleb, které bude za necelých čtrnáct dní. Nejen o událostech včerejšího odpoledne mluvíme s Vítem Hlouškem z Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity a Národního institutu SYRI.

Čím vás výsledky prvního kola překvapily?

Čtěte také

Určitě, překvapila mě koncentrace hlasů pro první dva kandidáty, nečekal jsem, že Babiš nebo Pavel dostanou víc než 30 procent hlasů. Takže tohle bylo pro mě překvapení.

Je po včerejších prvních vyjádřeních Andreje Babiše jasné, jak se změní volební kampaň před druhým kolem?

Dalo se to vyčíst v tom smyslu, že Petr Pavel pravděpodobně pojede v zaběhaném rytmu stávající kampaně. Samozřejmě asi bude muset být důraznější, tak, jak to vlastně sám říkal. Nicméně nemá důvod nějak měnit podstatu kampaně, obsah kampaně i svůj poměrně klidný styl.

Andrej Babiš, ten to má trochu těžší, protože jeho rezervoár voličů není tak velký jako ten Pavlův, takže bude muset vymyslet něco, čím jednak udrží voliče, kteří ho přišli podpořit prvním kole, a pak se eventuálně pokusí někde vyškrábnout nějaké další. A upřímně řečeno, ti jsou spíše v kategorii nevoličů než mezi těmi ostatními kandidáty, takže to bude mít trochu komplikované.

No a jak to bude dělat, to už naznačil v projevu, tam najednou hodný smířlivý Babiš zase někam zmizel. Vrátil se starý Babiš, který chce útočit a chce být ten, kdo diktuje dynamiku kampaně. Takže v tomto smyslu se máme na co těšit.

Jakou mají oba kandidáti možnost získat nové hlasy, kromě těch, co dostali v prvním kole? A můžou o nějaké přijít? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související