Pavel Maurer: Proč se o zavíračce máme dozvídat až u samotných dveří do lokálu?

13. leden 2019
Glosa Pavla Maurera

Možná jste to taky zažili. Chcete si vyrazit do restaurace nebo do hospůdky, ale před dveřmi se dozvíte, že mají z technických důvodů zavřeno. Tak jedete do další, ale i ta má zavřeno. Nedávno to zažil i Pavel Maurer.

Tak jsem zase jednou pěkně naletěl! Představte si, co se mi přihodilo před týdnem v Libereckém kraji. Jel jsem na svou oblíbenou prohlídku nejzajímavějších restaurací v této oblasti a smůla se mi lepila na paty!

Tedy abych nepřeháněl, ne všude. Například v samotném krásném městě Liberec jsem ochutnal neuvěřitelně kreativní meníčko ve stylu Leonarda da Vinci, a to hlavně díky osobnímu nasazení majitelů podniku.

Máte rádi, když vám při jídle v restauraci hraje hudba? Pavel Maurer většinou ne

piáno - klavír - hra na klavír

Živá hudba u romantické večeře v restauraci může dodat večeru tu správnou atmosféru. Může ho ale taky úplně zkazit. Stačí, aby vás číšník posadil hned vedle otevřeného křídla, a neuslyšíte vlastního slova. Některé podniky jako hudbení kulisu zase pouští hlasitě rádio. 

Manžel v kuchyni a manželka na place. Dokonalost a osobní přístup v každém detailu! Jenže pak se to začalo komplikovat. Na cestě zpět do Prahy jsem chtěl ještě navštívit další tři podniky, alespoň na malý zákusek nebo jedno nealkoholické řidičské pivečko.

A tak jsem sjel z dálnice, ovšem ve Frýdštejně jsem našel zhasnutá světla a zavřeno. Přesto, že jsem si na internetu ještě po cestě ověřil, že by měli mít otevřeno. Prý sanitární den.

Tak jsem se vydal na Malou Skálu, oblíbenou romantickou oblast chatařů, chalupářů a vyznavačů krásné přírody. No, tak jedna pohostinská roubenka byla zavřená na tři dny, protože malují interiér a druhý podnik, takový spíše pivovarský, měl také židle nahoře a zataženou roletu – jako by se spolu domluvily, a i tam probíhal jakýsi posilvestrovský úklid. Že by to tam rozjaření hosté tak zplundrovali?

Bilance Pavla Maurera: kolik napsal glos a co mu píší posluchači

Pavel Maurer je rád za všechny dopisy od posluchačů

Pavel Maurer bilancuje a svěřuje se s tím, co mu píší posluchači Radiožurnálu. Jak sám říká, je rád za kritiku i tipy posluchačů, protože inspirace není nikdy dost.

No to je mně, jako náhodnému hostu, v podstatě jedno. Já jsem najel několik desítek kilometrů, odbočil jsem z dálnice, abych navštívil a trochu ochutnal místní lokální hvězdné podniky, ale dostal jsem v jediném dnu od všech tří košem!

Já chápu, že v povánočním období není moc velký kšeft, lidé jsou trochu bez peněz, dojídají poslední zbytky cukroví, někteří mají špatné svědomí a chtějí shodit pár nabraných kilíček. Do restaurací se prostě chodí méně. Ale moje otázka zní: Proč se o zavíračce mám dozvědět až u samotných dveří do lokálu? Proč si majitel nedá tu malou práci a neupozorní na nehlášenou výluku provozu třeba na svých webových stránkách?

Papír s naškrábaným vzkazem na dveřích mi připomíná středověk. Stačilo by tak málo a ušetřil bych si zbytečnou cestu, benzín a nervy. Doufám, že se nás v této lokalitě minulý týden nesešlo víc, kdo přišel do nejmenovaných tří podniků, jež tak málo myslí na své hosty, chtivé dobrého jídla a pití!

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio