Pavel Kubeš: Lovci blesků

22. prosinec 2010
Vstupte!

"Během let se podařilo pronikat hlouběji do záhadných vlastností rychlých přeměn v prostředí extrémně silných proudů a magnetických polí. Útvary, které pozorujeme, nejsou obrazem chaosu a zmatku, ale často mají tvar spirál, prstenců a sférických objektů. Věříme, že mezi ně patří i exotický kulový blesk," vypráví host dnešního Vstupte!.

Prof . RNDr. Pavel Kubeš, CSc. se narodil v roce 1943 v Praze. V roce 1960 se stal posluchačem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, od třetího ročníku na specializaci astronomie. Po absolvování školy a vojenské služby nastoupil v roce 1965 na katedru fyziky Elektrotechnické fakulty ČVUT do Poděbrad. Pracoviště později přešlo do Prahy a tam pracuje dodnes.


Ústřední oblastí jeho vědeckého zájmu jsou silnoproudé výboje a fyzika horkého plazmatu. Hustota energie v těchto výbojích je vyšší než v blescích. Vědecký výzkum směřuje k realizaci termonukleární fúze, formy energie, která je zdrojem světla a života ve vesmíru.

Zítra ve Vstupte!

V předsvátečním vysíláním vrátíme do časů baroka. Do dob, kdy k vánočnímu času ještě nepatřil stromeček nebo adventní věnec a přesto barokní Vánoce od našich nejsou tolik vzdálené. I o tom už si budeme povídat společně s vedoucím oddělení raného novověku Historického ústavu Akademie věd ČR doc. PhDr. Jiřím Mikulcem, CSc.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.