Pavel Kosatík: Ameriky je mi líto. Pevně doufám, že brzy ukáže svou lepší tvář

7. leden 2021

Jednání amerického Kongresu, které má formálně potvrdit vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách, bylo narušeno příznivci Donalda Trumpa.  Incident si vyžádal oběti na životech. Co to pro Ameriku bude znamenat?

Finále éry Donalda Trumpa provází dramatické dění. Mnozí události posledních hodin popsali jako bezprecedentní útok na americkou demokracii, škodolibé znesvěcení chrámu americké demokracie či jako jeden z nejtemnějších dnů americké historie.

Čtěte také

Příznivci Donalda Trumpa chtěli svým vpádem do washingtonského Kapitolu oddálit potvrzení výsledků prezidentských voleb, ve kterých zvítězil demokrat Joe Biden. O život však přišli čtyři lidé. Zatčeno bylo na 52 demonstrantů.

V první chvíli mi bylo Ameriky hodně líto. Pevně doufám, že toto není ta pravá Amerika a že se brzy ukáže její lepší tvář, říká v pořadu Jak to vidí... spisovatel Pavel Kosatík.

Řádění nezralého člověka

Protestující s sebou měli transparenty i vlajky obhajující Donalda Trumpa

Nepokoje rozpoutal prezident, který podle Pavla Kosatíka používá čím dál více metody, které byl svět doteď zvyklý spojovat s režimem například Lukašenka. Amerika takovýmto útokům ve svých dějinách dosud čelila.

Doufám, že se z tohoto populismu nestane pravidlo. Bylo by to zlé pro demokracii na celém světě.

Stavidla lidovému hněvu však již byla otevřena. Jaké škody může včerejší incident napáchat? Jaký dopad to může mít na vliv i respekt Spojených států v očích ostatního světa?

Určitě po tom skočí tvůrci fake news, kteří se z nešťastného excesu budou snažit vyvodit pravidlo nebo výsledek dlouhodobého a podle nich zákonitého vývoje. Musí tomu proto být učiněna rychlá přítrž. Proces instalace nového prezidenta musí být rychle dokončen. Situace se pak, doufám, brzy stabilizuje.

Trump jako anomálie demokracie

Jak vejde postava Donalda Trumpa do učebnic dějepisu? I když jsme nyní řáděním Donalda Trumpa rozrušeni, časem zřejmě z lecčeho ustoupíme. Jasné je, že jde o nezralého člověka, který neunese porážku. V demokratickém systému, který počítá se střídáním se u moci, by vůbec takový člověk neměl figurovat, je přesvědčen host Dvojky.

Podle Pavla Kosatíka budou ale dějiny posuzovat jeho volební období jako celek a přiznají mu vše, co se mu během jeho vlády povedlo. Doteď platilo, že byl schopen vládnout bez toho, aniž by rozpoutával po světě válečné konflikty. Jsou obecně známé jeho zásluhy o podstatnou stabilizaci na Blízkém Východě. Pevně doufám, že už v řádění nebude pokračovat, že toto není Amerika, uzavírá spisovatel.

Další témata rozhovoru: osobnost a životní dráha Petra Pitharta; režisér Karel Vachek; knihy minulého roku; tuzemská filmová tvorba.

autoři: Zita Senková , opa
Spustit audio

Související